Hamuru için:
*1/2 su bardağı ılık süt
*1 paket pak maya
*1 yemek kaşığı sirke
*1 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvı yağ
*125 gr eritilmiş katı yağ
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
*Alabildiği kadar elenmiş un
Üzerinin malzemesi:
* 4-5 tane kırmızı biber (robotta kıyılmış) veya biber salçası
* 3-4 tane kuru soğan(incecik kıyılmış)
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* 2 yemek kaşığı susam(küncü)
* 1 su bardağı sıvı yağ (yağı bol olmalı)
* Acı pul biber(isteğe göre konur)
* Tuz salçanın tuzuna göre ilave edilmelidir
Yapılışı:
* Hamur için bütün malzemeler karıştırın.
*  İyice yoğurun (hamur işlerinde yoğurmak çok önemlidir) 
* Üzeri örtülerek 1 saat mayası gelmesi için bekletin
Mayalama için:
* Kuru maya ılık süt içine şekeri  birlikte koyun 
*  Azıcık kabarmasını bekleyin. 
* Mayaya diğer hamur malzemelerini ilave edin.
Üst malzemesinin yapılışı:
* Kırmızı biberler incecik kıyın
* Tava içinde bol yağ içinde soğanları iyice kavurun
* Üzerine biber salçası ve kıyılmış biberi koyun 
* Kavurun
* İçine susam ilave edin
* Altını kapatın soğumasını bekleyin
Biberli ekmeğin yapılışı:
* Mayalanan hamurdan küçük parçalar alın küçük küçük yuvarlaklar yapın
*  Yağlanmış fırın tepsisine elinizle bastırarak dizin. 
* Üzerine yapılan harçtan bolca koyun. 
* Tepsi mayasının(el mayası) gelmesi için yarım saat bekletin
*  170 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dk.pişirin. 
* Afiyet olsun.
NOT:
* Biberli ekmek, fırından alınan ekmek hamuru ile de yapılabilir.
* Bu mayalı hamur tarifini her türlü poğaça için kullanabilirsiniz.
* Biberli ekmek biraz acı olunca daha iyi olur.
* Soğanları ve biberleri çok ince kıyın
* Biber yoksa biber salçası kullanabilirsiniz.
* Yağı bol olmalıdır ve hamuruna kadar işlemelidir.
* İçine susam yakışır.
* Bazı yörelerde üst malzemesini çiğden kullanıyorlarmış
* Çiğden denemekte fayda vardır.
* Pişirerek yaparsanız midelerinize dokunmaz.
* Bazı yörelerde üst malzemesini çiğden kullanıyorlarmış
* Çiğden denemekte fayda vardır.
* Pişirerek yaparsanız midelerinize dokunmaz.
* Akdeniz yöresi yemeği olarak bilir 
AHMAĞA YÜZ, ABDALA SÖZ VERMEYE GELMEZ.
 



 
 
4 yorum:
Antakya'dayken çok yerdik biberli ekmeği.Anılarım canlandı eline sağlık cnm.Sevgiler
Ellerine sağlık canım,bizim yörenin çöreği..Çay masalarımızın baştacı..sevgiler..
ilk defa duydum ama lezzetli bir şeye benziyor denemek lazım :)
sevgiler...
ellerinize sağlık....
Yorum Gönder