22 Mayıs 2014 Perşembe

BAL KABAKLI TATLI BÖREK (ZONGULDAK YÖRESİ)


Malzemeler:
* 6 adet yufka
* 1,5 su bardağı süt
* 1 su bardağı zeytinyağı , tereyağ veya sıvı yağ
* 1 yumurta

İçi İçin:
* 1 kg. rendelenmiş bal kabağı
* 1 su bardağı toz şeker
* 3 çorba kaşığı zeytinyağı, tereyağ veya sıvı yağ
* 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz veya farklı kuru çerez

Üzeri İçin:
* 1 tane çırpılmış yumurta

Servis İçin:
* Üzerine dökmek için, bal,reçel, çeşitli soslar




Yapılışı:

Kabaklı İç Harcının Yapılışı:
* Geniş bir tencereye rende kabakları toz şekeri ve yağı koyun
* Ocağın altını yakın
* Yumuşayana kadar pişirin
* Altını kapatın ve soğumasını bekleyin
* Soğuduktan sonra üzerine dövülmüş cevizi koyun
* İç harcını iyice karıştırın

İçine sürülecek İç harcının yapılışı:
* Sütü, yağı, yumurtayı geniş bir kap içinde iyice çırpın

Böreğin Yapılışı:
* Yufkaları iki  eşit parçaya ayırın
* Elinizde 12 tane yufka parçası olacak
* Fırın tepsini yağlayın
* Her yufkanın arasına iç sosundan fırça ile sürün
* Kabaklı iç malzemesinden yufkanın geniş kısmına bolca koyun ve rulo yapın
* Tepsiye kol böreği şeklinde bütün yufkaları sararak dizin
* Yufkalar bitince üzerine çırpılmış yumurta sürün
* 180 derecede ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişirin
* Fırından çıkan böreği 15 dk. bekletin
*  Börekleri dilimleyin
* Üzerine bal dökerek servis yapın.
* Afiyet Olsun.

NOT:
* Zonguldak yöresinde çok yaygın bir börek çeşididir.
* İsteyen hamur yoğurup açarak böreği yapabilir.
* Hazır yufka ile daha kolay oluyor.
* Açarak yapılan daha lezzetli olur.
* Üzerine istediğiniz sosu dökebilirsiniz.
* Yöresel olarak bal dökülerek tüketilir.
* İçine ceviz konuluyor ama isteyen başka çerezler koyabilir.
* Tepsinize göre yufka sayısını ayarlayabilirsiniz.


ALLAH UÇAMAYAN KUŞA ALÇACIK DAL VERİR.

Hiç yorum yok: