5 Ocak 2014 Pazar

LORLU BİBER TURŞUSU (CİZA)


Malzemeler:
* 3 kg. lor
*1/2 kg süt
* 1/2 kg içi çıkarılmış kırmızı yağ biberi
*1/2 kg içi çıkarılmış yeşil biber
*Tuz

Turşu İçin:
* Büyükçe bir kapaklı bir kutu
* Kutu büyüklüğünde ince tülbent
* Ağırlık ( dolu cam şişe olabilir)


Yapılışı: Öncelikle loru tuzla ve sütle iyice karıştırın,İçi çıkarılan biberlerin içine dolma yapar gibi lor ile doldurun, büyükçe bir kapaklı bir kabanın dibine 2 parmak kadar lor basın üzeri ne doldurulmuş biberleri dizin yine üzerine bolca lor basın yine biber koyun, lor bitene kadar aynı işlemi yapın en üste ıslanmış ve iyice sıkılmış tülbenti örtün, tülbentin üzerine bir ağırlık koyun kapağını kapatın 10 gün sonra lorlu biberli turşu hazır servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
*  Arnavutluk,Yunanistan göçmenlerinden öğrendiğim bir tariftir.
* Boşnaklar kaymakla yaparlarmış Soka derlermiş.
* Kaymaklı biber turşusu Soka 
* İsteyen lor içine tulum peyniri veya normal peynir ilave edebilir.
* Bu turşusu ister kahvaltıda,ister meze, ister yemek yanında servis yapabilirsiniz.
* İsteyen biberleri doldurmadan sadece doğrayarak yapabilirsiniz.
* Turşunun içinden alınan her biber sonrası tülbenti yıkayın ve tekrar üzerine yayın.
* Temizlik ve hijyenik koşulları sağlarsanız 1 yıl kullanacağız turşu olur.

* Siz istediğiniz biber ile yapabilirsiniz
* Tuz miktarı size kalmıştır.
* Kabınızın büyüklüğüne göre üzerine 1kg.lık dolu cam kavanoz koyabilirsiniz.
* Benim arkadaşım büyük kapaklı bir dikdörtgen kutuya yapmıştı.
* Üzerine iki tane dolu cam kavanoz koymuştu.

YÜREK YORGUN OLUNCA, TER GÖZDEN AKAR

1 yorum:

MAZES dedi ki...

gerçekten güzel bir tarif,ellerine sağılık ...