31 Ekim 2009 Cumartesi

MANTAR SOTE


Malzemeler :
* 1 paket mantar (250-300 gr.denk gelir.) ince ince kıyılmış
* 1 büyük kuru soğan (piyazlık doğranmış)
* 1 tane kırmızı biber ( küçük küçük doğranmış)
* 2-3 tane yeşil biber (küçük küçük doğranmış)
* 7-8 diş sarımsak (ikiye bölünmüş)
* 2 tane orta boy domates (soyulmuş küçük küçük doğranmış)
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 yemek kaşığı tereyağ, zeytinyağı veya sıvı yağ (size kalmış )
* Tuz
* Baharat çeşitleri zevkinize ve ağız tadına göre ilave edilir. (pul biber, karabiber, kekik, kimyon gibi)
* Üzeri için yarım demet kıyılmış maydanoz

Yapılışı :
Büyükçe bir tavaya tercih ettiğiniz yaği koyup, uzerine piyazlık doğranmış soğanlari ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Kıyılan biber çeşitleri ilave edilip kavurma işlemi devam ederken, mantarlar ve salça konulup (ocak çok harlı olmalı) sarımsak ilave edilir. Mantarların renkleri dönerken domates konulup iyice kavrulur. Kapağı kapatılmazsa çok sulu olmaz. En son baharatlar ilave edilir. Servis yaparken kıyılmış maydanoz ile süslenebilir.
Afiyet şeker olsun.....


NOT : Mantar alırken kültür olanlarını tercih ederseniz daha emniyetli olur. Mantarın zehirleme özelliği vardır. Zehirlenenlere erken müdahale yapılmazsa ölüm ile sonuçlanabilir. Pazarlardan alınan veya dağlardan toplanan mantarlar çok dikkatli tüketilmelidir.
--Yıllar önce (1990_Çorum)iki kız öğrencim mantar zehirlenmesinden yaşamlarını yitirmişti. Derslerimde mantar konusunu öğrencilerime anlattığım zaman mantar yemezseniz ölmezsiniz ama yerseniz ölürsünüz derdim. Mantarın vitamin değeri çok fazla değildir. Rejimler için iyi bir besindir.


PÜF NOKTASI:
Mantar: doğrandıktan sonra limonlu suda bekletilirse kararmaz. Cok hızlı (harlı) ateşte pişirilirse kararmaz ve su salmaz. Kapağı açık pişirilmelidir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

elerine saglık cnmm

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok ince ve zarifsiniz.Teşekkürler.Sevgilerrrr..........