21 Ekim 2009 Çarşamba

DALYAN KÖFTE


Malzemeler:
* 1 kg kuzu-dana karışımı kıyma
* 2 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış)
* 2 büyük boy soğanın suyu
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* 4 tane haşlanmış yumurta
* Tuz, karabiber, kimyon (bu ölçüler size kalmıştır.)
* 1 çorba kaşığı un
* 1 tatlı kaşığı salça
* 2 adet bütün haşlanmış havuç
* 3 su bardağına yakın su

Yapılışı:
Malzemeyi karıştıracağımız kabın içine, kıymayı, ekmeği, soğan suyunu, maydanozu, baharatı, tuzu koyup elinizle iyice yoğurun. Yoğrulan kıymayı tezğah üzerinde, 25 cm uzunluğunda elinizle açmaya çalışın. Açılan kıymanın tam ortasına pişmiş havucu uzunluğuna koyup yanlarınada pişmiş dilimlenmiş yumurtaları yerleştirin. Daha sonra köftenin her iki tarafından çekerek silindir şeklinde birleştirin. Su ile çatlakları yumuşak hareketlerle kapatın. 170 derecelik (orta derece) bir fırında 15-20 dk. pişirin. (kendi insiyatifinizi kullanmayı unutmayın) Köfte pişince, köfteyi servis yapacağınız büyük bir tabağa yerleştirin. Köfte pişen tepsinin içine ( köfte su ve yağ salacaktır) unu ,salçayı koyup biraz kavurup su ilave ederek kaynatın. Tel süzgeçten süzdürün. Elde ettiğiniz bu sosu, köfteyi servis yaparken kullanabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun.
NOT: Dalyan köfteyi ilk defa orta okul yıllarımda (o zamanlar İlköğretim daha olmamıştı) yapmaya çalışmıştım. Başarılı olamamıştım. Rahmetli annem ve babamın olmayan köfteyi iştahla yediklerini hiç unutmam. Herhalde içlerinden ziyan olan malzeme için üzülmüşlerdir.Belkide anne babalık bu olsa gerek.
Onların anısı için; Afiyet, bal şeker olsun hepinize.....

3 yorum:

nurşen dedi ki...

Dalyan köfte tam yenesi olmuş canım,ellerine sağlık.
SEvgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürler canım,yorumlarında yüzün kadar güzel.Sevgilerrr....

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ellerinize sağlık sunumuzda, yazılarınızda çok özenli...Sevgiler.Mine