28 Ekim 2009 Çarşamba

KURU FASULYE PİLAKİSİ


Malzemeler:
* 2 su bardağı kuru fasulye (akşamdan tuzlu suda ıslanmış olsun)
* 1 tane halka halka doğranmış havuç
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 2 tane doğranmış olgun domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası
* 4-5 diş sarımsak
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı ( kişiye göre miktar artabilir)
* Birer tane orta boy doğranmış kımızı ve yeşil biber
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1/ 2 tatlı kaşığı toz şeker
* Üzerine koymak için yarım demet maydanoz ( ince kıyılmış)
* İsteğe göre pul biber

Yapılışı:
İsteğe göre fasulyeler bol suda haşlanır. Öncelikle soğanı bir tencereye doğramalı kızgın zeytinyağında kavurmalı. Yukarıda saydığımız malzemeler soğana ilave edip birlikte biraz daha çevrilir. Bunların üzerine süzülmüş fasulyeler konulur. Domatesler ilave edilir. Tencereye fasulyeleri örtecek kadar su konulur. Ateşin üzerinde en az 45 dk. pişirilmelidir.Önce harlı ateş sonra kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra soğuması beklenir. Servis yaparken üzerine maydanoz serpilir.
Afiyet şeker olsun.....

* Rahmetli annem zeytinyağlılar için şöyle derdi ;
- Zeytinyağlılar dolapta birgün bekletilirse daha leziz olur.

- Zeytinyağlı yemekler bir gece yıldız görmelidirler.

- Zeytinyağlı yemeklere zeytinyağını kısmamalıdır.

- Zeytinyağlı yemeklere mutlaka toz şeker ilave edilmelidir.

- Zeytinyağlı yemeklere piştikten sonra azıcık çiğ zeytinyağı ilave etmelidir.

- Zeytinyağlı yemekler mutlaka yeşilliklerle süslenmelidir.


NOT: Kuru fasulye ülkemizde bolca bulunan bir bakliyattır. Kuru fasulye herzaman kıymetini muhafaza eden bir yiyecektir. Çok besleyicidir. Haftada birkez yenilmelidir. Eskiden fakir fukara yemeği denirdi. Son yıllarda fiyat olarakta kıymetlendiği için fakir fukara daha az yiyebilmektedir.
Tek kusuru çok gaz yapar. Haşlanarak pişirilirse gaz yapma oranı düşer. Akşamdan ıslanarak pişirmek tavsiye edilir.Besin değerini daha çok koruduğu belirtiliyor.
Kuru fasulyeyi; etli, kıymalı, güveçte, pastırmalı, sucuklu, kavurmalı zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok: