* 1 kg hamsi (temizlenmiş)
* 2 yaprak defne yaprağı
* Tuz, pul biber
* 1 büyük kuru soğan (piyazlık doğranmış)
* 5-6 diş sarımsak
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1-2 dilim limon
* Maydanoz (süslemek için)
* Süslemek için domates biber
Yapılışı :
Hamsiler ayıklanıp yıkanır. Süzdürüldükten sonra içine yağ, defne yaprağı, tuz, pul biber, soğan, sarımsak, limon dilimleri ilave edilir. Bir saat bütün malzemeyle birlikte bekletilir. Fırın tepsisine balıklar dökülür. 170 derecede 40-45 dk. pişirilir. Servis yapılırken maydanoz ile süslenir. İstenilirse domates ve biberlede süslenebilir.
Afiyet şeker olsun.....
NOT : Hamsinin fırında pişirilmesi çok önemlidir. Ne çok kurutulacak nede sulu bırakılacak . Dikkatli pişirilirse kızartma hamsinin tadını yakalayabilirsiniz. İsterseniz yağlı kağıt ile zaman zaman üzerini kapatabilirsiniz. Sonuç fırınızın pişirme becerisi ile sizin becerinizin birleşmesi olacaktır.
- Hamsi hem lezzetli hemde besleyicidir. Aynı zamanda diğer balıklara göre daha ekonomiktir.
- Hamsinin çok çeşitli yemekleri vardır. Ben 5 yıl Trabzonda yaşadığım için bu konuda biraz tecrübem var. Hamsili pilav, hamsi kuşu, hamsi kızartması, hamsi ızgara, hamsi buğulama, hamsi tuzlama diye çeşitleri sırayalabiliriz hatta daha da çoğaltabiliriz.
Karadenizliler hamsiye balık demezler.''Hamsi hamsidir'' derler.
1 yorum:
olsada yesek modundayım, leziz görünüyolar .)
Yorum Gönder