10 Temmuz 2013 Çarşamba

OSMANLI MUTFAĞINDAN HELVA-İ HAKANİ

Malzemeler:

* 3 yemek kaşığı beyaz un
* 2 yemek kaşığı buğday nişastası
* 1,5 yemek kaşığı pirinç unu
* 5 yemek kaşığı badem unu
* 5 yemek kaşığı bal
* 2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ
* 2 yemek kaşığı kaymak veya krema
* 2 su bardağı süt
* 2-3 damla gül suyu

Süslemek İçin:
* File badem
* Çikolata sosu

 Yapılışı: Osmanlı mutfağından Helva-i Hakanı yaparken öncelikle bütün unları karıştırın, ayrı bir yerde sütü kaynatın içine balı koyun ve sıcak durmasını sağlayın, başka bir tencerede tereyağını iyice kızdırın ocağın altını kapatın yağ biraz soğuduktan sonra içine un karışımını koyun iyice karıştırın tekrar ocağın altını açın un yağı kusana kadar ve rengi esmerleşene kadar kavurun,ocağın altını iyice kısın ve ballı sıcak sütü yavaş yavaş dökün ve karıştırın, üzerini ve ocağın altını kapatın 30 dk. dinlenmeye bırakın, dinlenen helvaya kaymak ilave edin ve karıştırın servis yapın,istediğiniz şekilde süsleyin.
Afiyet Şeker Olsun..
 NOT:
* Osmanlı mutfağının 18 yy.da yapılan Sultanlara,Hakanlara layık bir helvadır.
* Helvanın en önemli özelliği kaymak ilavesidir.
* Helva üç çeşit ayrıca badem unu ile yapılması lezzetine lezzet katmaktadır.
* Badem ununu ister kendiniz yapın,yada hazır alın.
* Marketlerde mevcuttur.
* Pasta malzemesi satan yerlerde daha çok satılıyor.
* Ben içine biraz file badem koydum.
* Helva gerçekten çok lezzetli.
* Tereyağını, kısmayınız.
* Balı çoğaltabilir veya azaltabilirsiniz.
* İsteyen  kaymağı koyarken biraz gül suyu ekleyebilir.

  ÇOCUĞU İŞE SAL, ARDINA SEN VAR.

2 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

ooo çok ilgimi çekti

ihlamurcum dedi ki...

Nefis ötesi, bayıldım.Elinize sağlık.