7 Nisan 2014 Pazartesi

KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN YEMEĞİ (EGE BÖLGESİ)


Malzemeler:
* 500 gr yıkanmış ayıklanmış ve doğranmış şevketi bostan sebzesi
* 200 gr kuşbaşı kuzu et
* 1 tane yemeklik kıyılmış kuru soğan
* 2-3 diş doğranmış sarımsak
* 1 küçük ince doğranmış kırmızı biber
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağı
* Tuz ve baharat çeşitleri


Yapılışı:
* Geniş bir tencereye 1 su bardağı kadar su koyun
* Etleri içine koyun pişirin
* Suyu çeken etlere yağı koyun ve kavurun
* Etlerin üzerine soğanları ilave edin ve kavurun
* Kavrulan malzemelere şevketi bostan sebzesini doldurun
* Sebzelerin üzerine biraz tuz atın
* Tencerenin kapağını kapatın
* 5 dakika bu şekilde sebzeler suyunu salsın
* Sebzelere 1,5 su bardağı sıcak su ilave edin
* Sebzeler yumuşayana kadar pişirin
* Tuz ve baharatlarını ilave edin
* Sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun.

NOT:
* Şevketi Bostan bitkisi Ege yöresinin en meşhur otlarındandır.
* Şevketi bostan sebzesi köklü ve dikenli bir bitkidir.
* Ayıklarken ve doğrarken mutlaka eldiven kullanın
* Sebzeyi ayıklarken kenar dikenlerini kenarlardan biraz alın
* İsteyen dikenleri ile pişirebilir
* Kalın,sert ve taze olmayan diken kısımlarını soyun iç kısmını yemeğe doğrayın


* İzmir ve bölgesinin çok kullandığı bir sebzedir.
* Etlisi,zeytinyağlısı, kavurması,terbiyelisi yapılmaktadır.


* Terbiyelisini yapmak isteyen bu şekilde yapıp terbiye yapabilir.
* Tuz,yağ ve baharat miktarları size kalmıştır.


* İsteyen düdüklü tencerede yapabilir.
* İsteyen içine biraz bulgur atabilir.


* Kuzu eti çok yakışıyor.
* İsteyen kıymalı yapabilir.
* İsteyen tavuk eti ile yapabilir.


İNSAN UÇURUMUN KENARINA GELMEDEN KANATLANMAZ.

5 Nisan 2014 Cumartesi

ISIRGAN VE KARIŞIK OTLU GÖZLEME ( BURSA DAĞYENİCE KÖYÜ)





NİLÜFER/ BURSA 'DA BULUNAN DAĞYENİCE KÖYÜ KADINLARI DAYANIŞMA DERNEĞİNDE AYNI GÖZLEME YAPILIYOR, GİDİP ORDA YEMENİZİ TAVSİYE EDİYORUM.


Malzemeler:
* Dağyenice köyüne ait kurutulmuş 3-4 tane yufka
* Kızartmak için tava veya saç
* Yağlamak için tereyağ veya sıvı yağ

İç Malzemesi:
* 500 gr yıkanmış ince kıyılmış ısırgan otu ( karışık ot çeşitleri)
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
* 1 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* 250 gr lor peyniri veya normal böreklik peynir
* Tuz, baharat


Yapılışı:
* Önceden yapılmış kurutulmuş üçgen yufkaları suda ıslayın
* Islanan yufkaları temiz bir bez üzerine koyun bekletin
* Yumuşayan yufkaları nazik bir şekilde ortasından açın
* Açılan yere
* Isırgan otlu iç malzemesinden koyun
* Elinizle yavaşça diğer kanadı üzerine kapatın
* Elinizle biraz bastırın yufkaların yapışmasını sağlayın
* Tavayı veya saçı iyice kızdırın
* Çok az bir yağ koyarak gözlemeleri arkalı önlü kızartın
* Çıkan gözleme yağsız olursa üzerine yağ sürün
* Hemen sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun.


İç Malzemesinin Yapılışı:
* Geniş bir tavada yağ içinde soğanları kavurun
* Soğanları salçayı ilave ederek kavurmaya devam edin
* Tavaya ısırganları koyun ve kavurun
* İyice kavrulan malzemeye tuz ve baharat ekleyin
* Soğumasını bekleyin ve kullanın


NOT:
* Dağyenice köyünde yediğim gözlemenin tadına doyamadım
* Kurutulmuş yufkalardan 3 tane aldım
* Evde kendim gözlemeyi yaptım.
* İnanın Bu gözlemeyi yemek için kahvaltıya Dağyeniceye hemen gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

* Ben gelincik otu ve ısırganı karıştırarak yaptım çok güzel oldu.
* Ama inanın işin sırrı yufkasında olsa gerek.
* Kahvaltıya gitmek için 0532 351 31 69 telefon numarasından iletişim kurabilirsiniz.
* Dağyenice havası ve manzarası ile doyumsuz bir köy
* Kahvaltısını tavsiye ediyorum.

* Gözlemeyi isteyen biraz yağ koyarak kızartarak yapabilirsiniz.
* Yada yağsız pişirip sonra yağlayabilirsiniz.

* Ben biraz kıyma ilave ettim.
* Tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.

* Yağ miktarı size kalmıştır.
* Dağyenice köyünde taze süt,yumurta ve köy ekmeği bulabilirsiniz.

* Gittiğinizde satarlarsa kuru yufka almanızı tavsiye ederim.


* Yufkayı ısladıktan sonra biraz bekletmeniz gerekir.
* Yufkalar yumuşamazsa iyi sonuç alamazsınız
* Yufkalar piştikten sonra taze iken üçgen şeklinde kurutmuşlar.


* Ben yufkaların lezzetine doyamadım.


* Dağyenice köyü hakkında bilgi almak için Tık tık





3 Nisan 2014 Perşembe

KABAK MÜCVERİ NASIL YAPILIR



Malzemeler:
* 2 tane rendelenmiş kabak
* 2 tane yumurta
* 1' rer demet kıyılmış dereotu,maydanoz, taze nane
* 1 demet  ince kıyılmış yeşil soğan
* Tuz, karabiber, pul biber
* 1 su bardağı un
* Kağıt havlu


Kızartmak İçin:
* Bol sıvı yağ veya zeytinyağ
* 1 kaşık
* Geniş bir tava


Yapılışı:
* Rendelenmiş kabağı geniş bir cam kaseye koyun
* Doğranmış yeşillikleri içine koyun
* Üzerine baharatlarını ilave edin
* Karıştırın
* Karışıma yumurtaları kırın
* Yeniden iyice karıştırın
* En son yavaş yavaş unu ilave edin
* Kıvamını kendiniz ayarlayın
* Un koyulunca yeniden karıştırın
* Isınan tavaya bol yağ koyun ve ocağın altını açın
* Yağın kızmasını bekleyin
* Mücver malzemesinden kaşık kaşık  yağın içine dökün
* Arkalı önlü kızartın
* Kağıt havlu üzerine çıkarın
* Yağını havlu çekince
* Sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun.


NOT:
* Kabak mücveri çok lezzetli yemektir.
* İçinde malzemesi bol olunca daha lezzetli olur.
* Tuz, baharat miktarları size kalmıştır.
* İsteyen bütün malzemeleri robotta kıyabilir.


* İsteyen ilave olarak kuru soğanda koyabilir.
* İsteyen kaşık kaşık kızartabilir.
* İsteyen tavanın tabanına döküp bütün kızartabilir.
* Yeşillik miktarlarını artırabilirsiniz.
* Mücveri değişik sebzelerle yapabilirsiniz.
* Örneğin patates,havuç,pırasa,ıspanak gibi


* Hamur kıvamı ne katı ne de çok sıvı olmalıdır.
* Malzemeyi bekletirseniz çok sulanır un miktarı artabilir.
* Unu yavaş yavaş koyun
* Birden koyarsanız belki kıvamı koyu olabilir.


DOĞRU SEÇİM YAPAN AKLINI KUTLAR, YANLIŞ SEÇİM YAPAN KADERİ SUÇLAR.


2 Nisan 2014 Çarşamba

MANTARLI BULGUR PİLAV



Malzemeler:
* 1 kase pilavlık bulgur
* 2 kase doğranmış istediğiniz bir mantar çeşiti
* 2 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* Tuz ve baharat çeşitleri
* Pilav için su
* Pilav tenceresi


Yapılışı:
* Öncelikle pilav tenceresinde yağı eritin
* Soğanları içine koyun
* Soğanlar pembe olana kadar iyice kavurun
* Mantarları soğanların üzerine atın ve kavurmaya devam edin
* Yıkanmış ve süzülmüş bulguru ilave edin
* Bulgur ile kavurmaya devam edin
* Tuz ve baharat ilave edin
* Malzemenin üzerini 2 parmak geçecek kadar çeşme suyu koyun
* Önce hızlı ateşte kaynatın
* 5 dk. kaynadıktan sonra altını kısık ateşe getirin
* Tamamen suyunu çekince altını kapatın
* Üzerine yağlı kağıt veya kağıt peçete koyun ve kapağı kapatın
* 10 dk. dinlendirin
* Dinlenen mantarlı pilavınızı sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun..


NOT:
* Mantar bulgura çok hoş bir lezzet katıyor.
* Pilavlık iri bulgur kullanmanız gerekir.
* Tuz, baharat miktarları ağız tadınıza bağlıdır.
* Bulgur yağı çok çektiğinden yağı bol kullanmanızı tavsiye ediyorum
* İsteyen su yerine et veya tavuk suyu koyabilirsiniz.

* İsteyen et ve tavuk bulyon kullanabilir.
* Bol mantarlı olması pilavı daha lezzetli yapar.
* Bol soğan lezzeti artırır.
* Malzemelerin iyi kavrulması lezzet katar.
* Ocak ateşi pilav yapmada çok önemlidir.
* Önce hızlı sonra yavaş ateşte pişmelidir.
* Pilav için döküm,çelik veya kalın teflonlar tercih edin.
* Pilavlar piştikten sonra 10-15 dk. dinlenmelidir.

YOLLAR YÜRÜYE YÜRÜYE, BORÇ ÖDEYE ÖDEYE BİTER.

1 Nisan 2014 Salı

KIYMALI ENGİNAR DOLMASI


Malzemeler:
* 4 tane dolma yapılacak şekilde ayıklanmış ve oyulmuş enginar


Dolma içi malzemeleri:
* 200 gr yağlı dana kıyma
* 2 fincan dolmalık pirinç
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 avuç kıyılmış maydanoz dereotu, taze nane
* Tuz, baharat çeşitleri


Üzeri İçin:
* Dolma sayısı kadar dililimlenmiş domates
* 1/2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 su bardağı su


 Yapılışı:
* Oyulmuş dolmalık enginarları yıkayın ve içlerini tuzlayın
* Geniş bir kapta dolma içini karıştırın
* Enginarların içine dolma harcı ile doldurun
* Üzerlerine domates dilimlerini koyun
* Düdüklü tencereye yerleştirin
* Suyunu, yağını koyun.
* Düdüklünün düdüğü çıktıktan 30 dk. pişirin
* Sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun


NOT:
* Enginarları dolmalık olarak oymak biraz zahmetlidir.
* Kendiniz ayıklayacaksınız limonlu içinde oyulan enginarları bekletin
* Ben pazarcımdan oyulmuş olarak alıyorum.
* Tuz, baharat miktarları size kalmıştır.
* Yağ ve yeşillik miktarı size kalmıştır.
* İsteyen salça koyabilir.
* Çok lezzetli ve besleyici bir dolmadır.



UCUZ ET TENCERE YAKAR.