16 Temmuz 2012 Pazartesi

AYRAN ÇORBASI ( LEBENİ)

Malzemeler:
* 1 büyük kase haşlanmış aşurelik buğday ( dövme)
* 1 kğ yoğurt
* Tuz, pul biber, su, buz
* Taze nane
* Üzerine  kuru naneli yağ(isteğe göre)

 Yapılışı: Aşurelik buğdayı akşamdan  ılık su ile ıslatın,ertesi gün üzerini örtecek kadar su koyun düdüklü tencerede 20-30 dk helmeleşene kadar pişirin. Pişen buğdaya iyice çırptığımız az sulandırılmış yoğurdu,tuzu ekleyin iyice karıştırın. soğuduktan sonra üzerine bol taze nane kıyın soğuk soğuk servis servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Doğu bölgelerinde değişik şekillerde yapılmaktadır.
* Bizim tarif en kolay ve pratik tariftir.
* Yaz günleri içilecek en güzel çorbadır.
* Soğuk çorba diyebiliriz.
* Koyun yoğurdu ile yapılması tavsiye edilir.
* Koyun yoğurdunu pişirerek bu çorbayı yapabilirsiniz. Koyun yoğurdu kesilmez.
* İnek yoğurdu çabuk kesilir.
* Bu çorbayı o yüzden fazla kaynatmadık.
* İsteyen üzerine kızgın zeytinyağ ve kuru nane koyabilir.
* Zeytinyağını çiğden üzerine koyabilir.
* İsteyen haşlanmış nohut koyabilir.
* Taze nane çok yakışıyor.
* Ayran aşıda denir.
* Buğday her yemekte her çorbada kullanılabilir.
* Ayran çorbasını buz ilave ederek içebilirsiniz.
* Çok besleyicidir.


EĞRİ OLANIN GÖLGESİ DE EĞRİDİR.

4 yorum:

Gönülünce dedi ki...

Bu sıcakda enn güzel yenecek şey bu olmalı...Ellerinize sağlık ablacığım...
Sevgiler...

Leylak Dalı dedi ki...

Ne tesadüf ben de bugün bu çorbayı hem yaptım hem yazdım:))

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Ben hep yapiyorum bu corbayi,kafadan tarif ve isminin böyle oldugunu bilmiyordum,elinize saglik efendim.

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

sıcak havalarda en güzel çorba bu olsa gerek en kısa zamanda deneyeeceğim.ellerine sağlık