19 Kasım 2011 Cumartesi

HOŞMERİM

Malzemeler:
* 1 su bardağı yağlı tuzsuz taze peynir (tuzsuz dil peyniri)
* 1 yumurtanın sarısı
* 1 çay bardağı irmik
* 1 çay bardağı un
* 1_1,5 su bardağı kadar toz şeker
* 1 çay kaşığı kabartma tozu


veya;
* 1 su bardağı irmik
* 50 g tereyağ (1/4 paket margarin)
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı su
* Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri veya tuzsuz yağlı peynir
Yapılışı: Tuzsuz peyniri tencereye koyun, İçine bir çay kaşığı kabartma tozunu ilave edin,, 1 yumurta sarısınıda çırparak ilave edin, hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına gelene kadar bir saat pişirin. Kıvama gelmiş olan peynire 1 çay bardağı irmiği , unu, toz şekeri ilave edin, şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırın. İsterseniz renk için bir miktar safran koyabilirsiniz.Soğuduktan sonra badem, fıstık, fındık veya ceviz ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun..


veya;

Yapılışı: Yağı eritin irmiği ekleyin altın sarısı bir renk alana dek kavurun, Ayrı bir tencerede şekeri, sütü ve suyu kaynatın,. bu şerbeti altın sarısı renk alan irmiklerin üzerine dökün. Dil peynirini rendeleyerek tatlının içine ilave edin. Peynirler eriyene dek pişirin. Höşmerimi ateşten indirin, üzerini süsleyerek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....

NOT:
*Hoşmerim,Balıkesir,Kocaeli,Eskişehir,Konya,Kayseri,Isparta,Çankırı, Karabük'te çok yapılan bir tatlıdır, her yörede farklı şekillerde yapılmaktadır.
* En çokta Balıkesir'in Havran ilçesine mal olmuştur.
* Ben iki şekilde yapılış sundum, genelde Balıkesir yöresine uygundur.
* Ballısı, Kaymaklısı,Fıstıklısı, Sadesi yapılmaktadır.
*Anadolu yörüklerinden günümüze gelen bir tatlıdır.
* Hoşmerim yaparken en önemli püf noktası kavurmadır.
*Üzerini istediğiniz malzeme ile süsleyebilirsiniz.
* Ben ilk tarifi kullanıyorum.
* Peynirin mutlaka tuzsuz ve yağlı olması gerekir.
* İrmik seçerken biraz kalın olmasına dikkat edin.
* Tereyağ yerine margarinde kullanabilirsiniz, ben tereyağ tercih ediyorum.



DÜĞÜN EL İLE, HARMAN YEL İLE OLUR



10 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

canım ellerıne sağlık çok güzel gorunuyor

Kuzzine dedi ki...

ellerinize sağlık; çok güzel görünüyor...

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Bandırma'da oturduğumuz dönemde ne çok yerdim. Bir oturuşta yediğim höşmerimin miktarı şaşırtır görenleri.

Unknown dedi ki...

Höşmerimi Balıkesir de yemiştim,ilk ,çok da beğenmiştim,tatlıyla arası olmayan biri olarak..
Evde yapılabileceğini düşünmemiştim hiç,görünce sevindim :)
İnşAllah yapabilirim ben de..
Ellerinize sağlık..
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık , çok güzel görünüyor :)

LeylaK dedi ki...

ben pek beğenmemiştim ama belki de benim yediğim kötüydü çünkü bunun görüntüsü süper :) ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

bende tadını çok severim:) ellerinize sağlık...

recetas del sur dedi ki...

Deliciosoo¡¡¡¡¡te invito a mi blog de cocina llamado recetas del sur (Andalucía/España) saludos.

http://recetasdesur.blogspot.com/

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkür ederim.Sevgilerrrrr...

Tasarıbell dedi ki...

Annemi eli..! Çok sevdiğim bir tatlı. Çok teşekkürler paylaşımınız için.. Mutlaka yapıcam. Ellerinize sağlık..