5 Nisan 2013 Cuma

TAHİNLİ HAŞHAŞLI TATLI ÇÖREK

 Malzemeler:
*1 su bardağı ılık süt
* 1/2 su bardağı yoğurt
* 1/2 Sıvı yağ veya zeytinyağı
* 2 yumurta(birinin sarısı üzerine sürülecek)
* 1 paket kuru instant maya
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı kadar tuz
* Yaklaşık 5 su bardağı elenmiş un
* Hamura göre ılık su


Aralarına sürmek için:
* 100 gr kadar erimiş tereyağ veya margarin

İç Malzemesi:
* 3-4 yemek kaşığı tahin
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz


Üzeri İçin:
* 1 yumurtanın sarısı ( 1 kaşık yoğurt ilave edebilirsiniz)
* Çörek otu , susam veya  ay çekirdeği içi, haşhaş tohumu





 Yapılışı:Yoğurma kabının içine sıvı malzemeler ve  maya konur, daha sonra kuru malzemeler konur kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edin üzerini streçle kapatın ve sıcak bir ortamda 1 saat mayalanmasını bekleyin, mayalanması biten hamuru ikiye ayırarak iki tane beze yapın.yağlanmış tezgah üzerinde bezenin birini çok ince olmak koşulu ile merdane ile açın, fırça yardımıyla erimiş tereyağından açılan yufkanın her tarafına sürün ve zarf şeklinde kapatın buzdolabına 30 dakika bekletin,diğer bezeye de aynı işlemi yapın dolapta bekletin,ilk yapılan hamur merdane ile dikdörtgen şeklinde açın içine yeniden tereyağ sürün iç malzemeden her tarafına yayın uzun kenarından güzel bir rulo yapın yağlı kağıt serili fırın tepsisine simit şekli verin, üzerine yumurta sürün üzerine istediğiniz süs malzemesinden serpin, tepsi mayası içinde tepsinin içinde 30 dk daha bekletin 200 derecede ısıtılmış fırında iyice pişmesini sağlayın daha sonra fırını 170 dereceye indirin iyice içini çeksin, diğer hamura da aynı işlemi yapın.Fırından çıkan çörekleri 20 dakika dinlendirin,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:

* Hamur malzemesinden iki tane simit çörek çıkıyor.
* Hamurun mayalanma süreleri çok önemlidir.
* Tepsi mayası hamurunuzun lezzetli olması için çok önemlidir.
* Fırınınızı 170 dereceye indirmek çöreğin içinin çekmesini sağlar.
* İç malzemesi için istediğiniz harcı seçebilirsiniz., 
* Çörek piştikten sonra üzerini temiz bir veya gazete ile kapatın 20 dk. bekletin.
* Üzerine susam,çörek otu,haşhaş tohumu, veya çekirdek içi koyabilirsiniz.



İNSANIN İYİSİ, TALİHİ KÖTÜ OLDUĞUNDA BELLİ OLUR.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

mis gibi resimde bile al beni ye diyor...emeğine sağlık ...hemen yapmayı düşünüyorum..

Nurşen Aksoy dedi ki...

Offf şahane bir çörek olmuş,ellerinize sağlık..

ebru dedi ki...

Çörekler nefis görünüyor. Annemde buna benzer bir çörek yapar. Ellerinize sağlık.

Sevimin Aşkanası dedi ki...

Çok severim ellerinize sağlık, banada beklerim çekilişim var sevgiler