3 Nisan 2012 Salı

EKMEK DOLMASI (EGE YÖRESİ)

Malzemeler:
* 1 tane bütün yuvarlak ekmek( 2 gün evde bayatlatılmış)
* 250-300 gr orta yağlı dana kuzu karışık kıyma
* 2 adet incecik yemeklik kıyılmış kuru soğan
* 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağ (isteyen sıvıyağ )
* 1 demet incecik kıyılmış maydanoz
* 1 tane ince kıyılmış yeşil ve kırmızı biber
* Tuz ve baharat çeşitleri
* 1 fincan irice kıyılmış ceviz
* 1 yemek kaşığı biber ve domates karışımı salça
* 4 su bardağı kadar et suyu veya normal su
 Yapılışı:Ekmeğin üzerinden kapak olacak şekilde bir kapak kesin, ekmeklerin içi boşaltın ve ufalayın,diğer tarafta soğanı  1 yemek kaşığı yağ içinde kavurun, içine kıymayı,biberleri, baharatları ve ufalanan ekmekler,cevizi  ilave edin, ekmeğin içini bu malzeme ile iyice doldurun, kapağını kapatın büyükçe bir tencerenin altına tabak,süzgeç veya doğranmış patates koyun ekmeği bunun üzerine yerleştirin,et suyunu ekmeğe değmeyecek şekilde tencerenin kenarından suyunu ilave edin, kalan yağı da ekmeğin üzerine sürün, tencerenin altını yakın yavaş yavaş 30-35 dk. ekmek yumuşayana kadar pişirin.Demlendikten sonra dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
 NOT:
* Bu yemek Ege bölgesinin Ödemiş-Tire mutfağına ait bir yemektir.
* Bu yemek bölgesi Ege bölgei ama Türkiyenin her yöresinde çeşitli şekillerde yapılmaktadır.
* Ekmeğiniz sert kabuklu olursa daha lezzetli oluyor.
* Ekmeğinizi mutlaka bayatlatı,.bayatlayan ekmeğin içi daha rahat çıkarılıyor.
* Ekmeğinizi buzdolabında bir poşet içinde iki gün bekletin.
* İçine kıyma yerine kuşbaşı et, ıspanak, patates koyabilirsiniz.
 * Baharat tercihleri size kalmıştır.
* İçine koyacağınız yeşillikleri fazlalaştırabiliriniz.
* İçine koyacağınız malzemeyi zenginleştirebilirsiniz.
* Ben biraz domates rendei koydum.
* Yeşil, kırmızı biber yakışıyor.
* İçine mantarda yakışıyor.
 * Bazı yörelerde Ramazan ayında mutlaka yapılır.
* İsteyen somun ekmekle de yapabilir.
* Tencerenin altına mutlaka ekmeğin dibe değmemesi için süzgeç ,tabak,patates ,havuç dilimleri konulmalıdır.
* Ekmeğin üzeri kuru kalırsa suyundan üzerine kaşık kaşık dökebilirsiniz.
*Et suyuna salça ekleyebilirsiniz.
*Et suyu yerine etsu tablet kullanabilirsiniz.
* Salça ve yağ miktarını  artırabilirsiniz.
ÖĞRENMEMİZ GEREKEN İLK DİL TATLI DİLDİR

11 yorum:

sarımutfak-hande dedi ki...

hiç yapmadım güzel olsa gerek
ellerine sağlık canım

Черпак с мерак dedi ki...

Блаво ,много хубаво предложение.
Прекрасна рецепта.
Поздрави!

Pasta sarayim dedi ki...

Ögle yemegine simdi ne güzel gider;) nefis görünüyor ellerine saglik canim..

Gülsüm dedi ki...

cok ilginc geldi bana bu tarif, ilk kez duyuyorum ama eminim cok lezzetlidir. Evde kalan ekmegi degerlendirmek icin harika bir tarif. Eline saglik.
Sevgiler

HaticeMutfakta dedi ki...

inanalmaz güzel olmuş. Ellerinize sağlık.

Özlemden dedi ki...

oy oy oy, bu dünyanın en güzel şeylerinden biridir benim için.Annem ramazanda çok yapardı, nasıl yerdik, zerresi kalmazdı valla, ellerine sağlık canım

mutfagabuyrun dedi ki...

harikabir görüntü canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

Asiye VURAN dedi ki...

ellerine sağlık hem doyurucu hemde muhteşem olmuş sevgiler

durutarifler dedi ki...

Ben de geçen gün yaptım. Fotosunu çekemeden bitti.
Çok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık
Sevgiler

Saglıklımutfak dedi ki...

Zehra annem çok severim. Ellerine sağlık.

Mutfak Dili dedi ki...

Elinize saglik olsun ne kadar degisik bir tarif bu..
Harika olmus. Ekmeyi eti icinde daha ne lazim.)
Sevgiler canim..