8 Temmuz 2011 Cuma

ÇORUM'UN MEŞHUR SARI LEBLEBİ KURABİYESİ

Çorum’un meşhur sarı leblebisi kuru nohuttan yapılıyor. Nohutun leblebiye dönüşmesi çok kısa sürede oluşan bir emeğin ürünüdür. Tarihi leblebi dükkanlarında, lebliler kavrularak, leblebiler çuvallardan tenekelere , oradan leğenlere konuluyor. Odun ateşi ile yeterli sıcak fırınlara aktarılan leblebiler kavrulduktan sonra tekrar çuvallara doldurulur, dumanı üstünde sıcak sıcak satılıyor. Çorum'da her köşe başında bir leblebici dükkanı vardır. Yörede yetişen nohutun iriliği ve leblebiye dönüşümü çok meşhurdur. Çorum'da yetiştirilen nohut , leblebi üretimine yetmemeye başlamıştır. Başka bölgelerden nohut temin edilmektedir. Çorumun leblebisi lezzetinden hiç birşey kaybetmeden günümüze kadar ününü sürdürmektedir.


Çorum'da gördüğüm sarı leblebi kurabiyesini çok beğenerek tadına baktım. Ama ustası tarifini vermediğinden sizlerede tarif veremiyorum.Ustamıza sevgi ve saygılarımı sunarken,ellerine sağlık diyorum. Bizimle ilgilenen ve bilgi verenlerede teşekkür ederim...



TEMİN EDEBİLECEĞİNİZ YER: Çorum'da Kurabiyenin yapıldığı pastanenin sahibi Zeynep Yarımca da leblebili kurabiyenin müşterileri tarafından çok beğenildiğini söyledi. Tadının leblebiyle aynı olduğunu belirten Yarımca, üretime başladıktan sonra çok sayıda kişinin deneyerek satın aldığı kurabiyelere ilginin yoğun olduğunu ifade etti. Bir çok kadının "beş çayı" için leblebili kurabiye satın aldığını aktaran Yarımca, "Kurabiyelerimiz özellikle kadınlar tarafından çok beğenildi. Beş çaylarının gözdesi haline gelen leblebili kurabiyeyi bazı müşterilerimiz hediye olarak ta alıyor" dedi. Çorum'da 35 çeşit leblebinin imal edildiği bilgisini veren Yarımca, ürettikleri kurabiyenin, çeşitliliğinin artması için öncülük yapacağına inandıklarını söyledi. Leblebili kurabiyenin kilogramı 18 liradan satılıyor.






EKMEĞİ EKMEKÇİDEN AL, ÜSTE PARA VER

8 yorum:

tosbagalar dedi ki...

Çorumda yaşıyorum ama ne gördüm ne denedim, deneyelim bakalım. Leblebimizin üstüne de yok...

pembe kekik dedi ki...

Tarifi verse satamayacak ne yapsın.Eskiden dantel örneği vermeyenler olurmuş iyi bilenler hemen şemayı çıkarırmış.Bu kurabiyenin de sırrının çözülmesi yakındır.Sevgiler:)

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Bu kurabiyeyi ilk defa duydum.Mulaka güzeldir.Yazını okurken küçükken yediğim leblebi tozu geldi aklıma.Pek bir özledim.

mutfagabuyrun dedi ki...

çok güzel tanıtmışsın cnaım.bende çorum merkezde değilim.o yüzden görmedim ama ilk gittiğimde bakacam tadına.öpüyorum.

maria mihalache dedi ki...

Frumusele mai sunt.
O seara frumoasa!

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Bence kıyır kıyır yiyip beğendiğimiz herhangi bir kurabiyeyi aynı ölçülerle, sadece beyaz un yerine leblebi unu kullanarak yapabiliriz gibi geliyor. Paylaşımın için sağol canım..

ophelia1983 dedi ki...

how nice it looks! yami!

Oglak Kizlari dedi ki...

Küçüklüğümden beri leblebiye bayılırım ben. Çorum dan bir tanıdıktan istedim bakalım. sağol. Fikir mükemmel.

ağzı sulanmış anne Çiğdem