22 Nisan 2014 Salı

ÇAĞLA MEFTUNESİ (GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ)


Malzemeler:
* 300 gr kuzu kuşbaşı et veya dana kuşbaşı
* 300 gr ayıklanmış yıkanmış çağla
* 1 tane incecik yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1/2 demet kıyılmış taze soğan
* 1/2 demet kıyılmış taze sarımsak veya 5-6 diş kıyılmış sarımsak
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya 1 çorba kaşığı zeytinyağ
* Tuz ve baharat
* 10 dal kıyılmış dereotu


Yapılışı:
* Geniş bir tencereyi ocağın üzerine koyun
* Altını yakın
* Tercih ettiğiniz yağı tencere içinde eritin
* Etleri yağın içine koyun ve iyice kavurun ( 5 dk )
* Etlerin üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun
* Etler suyunu çekene kadar pişirin
* Etler pişmezse biraz daha su ekleyebilirsiniz
* Pişen etlere soğanları koyun ve kavurun
* Etle, soğana çağlaları,yeşil soğanı ve sarımsakları ilave edin
* Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyun
* Tuzunu ilave edin
* Çağlalar pişene kadar ocağın altını kapatmayın
* Çağlalar pişince ocağı kapatın
* Yemeği 10 dk. dinlendirin
* Üzerine dereotu serpin
* Sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun.

NOT:
* Güney doğu Anadolu bölgemizde özellikle Diyarbakır'da çok yapılan bir yemektir.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* Kuzu eti ile yapılması tercih edilir.
* Tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Yağ tercihi size kalmıştır.
* Kuzu eti yağlı olduğundan yağı azaltabilirsiniz.


* Yemek yaparken sıcak su kullanılması gerekir.
* Karabiber, pul biber tercih edebilirsiniz.
* Çok sulu olmamalıdır.
* Çağlaların uçları kesilmelidir.
* Bu ölçülerle yapılan yemek 4 kişiliktir.


* İsteyen süt danasından kuş başı kullanabilir.
* Çağlanın tam mevsiminde denemenizi tavsiye ederim.
* Üzerini dereotu ile servis yapın.


HIRS GELİR GÖZ KARARIR, HIRS GİDER YÜZ KARARIR.

1 yorum:

ilhan dedi ki...

Yazı müjdeleyen nefis bir yemek paylaşımı olmuş. Daha güzeli olamazdı ellerinize sağlık. Teşekkürler bu güzel tarif için.