24 Nisan 2014 Perşembe

MAMUL KURABİYESİ VE YAPILIŞI ( GÜNEY DOĞU ANADOLU VE AKDENİZ BÖLGESİ)


Malzemeler:
* 250 gr elenmiş un
* 250 gr irmik
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 su bardağı soğuk su
* 125 gr tereyağ veya margarin ( oda sıcaklığında yumuşamış)
* 1 çay kaşığı karbonat
* 1/2 paket vanilya
* Bir fiske tuz
* Tahta mamul kalıbı

İçi İçin Malzemeler:
* Hurmalı iç için:
   * 250 gr çekirdekleri çıkarılmış ve suda bekletilmiş bağdat hurması
   * 1 çay kaşığı tarçın
   * 1 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvı yağ

  Cevizli iç için:
 * 1 kase çekilmiş ceviz
 * 1 tatlı kaşığı tarçın
 * 2 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri İçin:
* 2 su bardağı pudra şekeri
* Tel süzgeç

Yapılışı:
* Kabaklı geniş bir kaba irmiği koyun
* Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu dökün
* Kapağını kapatın
* 1 saat bekletin
* İyice dinlenen ve şişen irmiğin kapağını açın
* İrmiğin üzerine elenmiş unu dökün
* Bir kaşıkla iyice karıştırın
* Karıştırılan malzemeye yağı, tuzu, karbonatı,vanilyayı ve 1 su bardağı soğuk suyu ilave edin
* Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
* Yoğurulan hamuru 10 dk. dinlendirin.
* Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartın ve yuvarlayın


* Yuvarlakların ortalarını elinizle açın
* İçine istediğiniz malzemeyi koyun ve yuvarlak hale getirin
* Elinizdeki yuvarlağı tahta mamul kalıbına bastırın
* Ters çevirin
* Şekilli yeri üste gelecek şekilde yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine dizin
* Bütün hamuru aynı şekilde yaparak bitirin
* 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin
* Fırından çıkan mamul kurabiyelerin ılınmasını bekleyin
* Ilıyan kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri eleyin ve servis yapın.
* Afiyet Olsun..

Hurmalı İç Malzemesinin Yapılışı
* Hurmaların çekirdeklerini çıkarın
* 10 dk. su içinde bekletin
* Rondo içine koyun
* 1 çay kaşığı yağ koyun
* 1 çay kaşığı tarçın ilave edin
* Püre haline getirin
* Kullanın

Cevizli İç Malzemesinin Yapılışı:
* Cevizleri rondoda çekin
* 1 çay kaşığı tarçın koyun
* 2 yemek kaşığı ilave edin
* İyice karıştırın
* Kullanın


NOT:
* Güney Bölgemizde çok meşhur bir kurabiyedir.
* Çayın yanında en önemli ikramdır.
* Bazı tariflerde küllü su kullanılarak yapılmaktadır.
* Çok lezzetli ve dayanıklı bir kurabiyedir.
* İstediğiniz model tahta kalıp kullanabilirsiniz.


* Benim kalıbım çok iyi değil o yüzden şekiller iyi olmadı.
* İsteyen elinde kurabiye şekli verebilir.

* Ölçüyü azaltarak daha az yapabilirsiniz.
* İçine ceviz,hurma,fındık,fıstık veya şam fıstığı(Antep fıstığı)  koyabilirsiniz
* Hamurun iyi yoğrulması gerekir.


*İsteyen iç malzemesine tarçın koymayabilir.
* İsteyen içine hindistan cevizi ekleyebilir.


* Mamullerinin içi bol malzemeli olmalıdır.
* Şeker miktarlarını artırabilirsiniz.
* Bir fiske veya bir çimdik tuz mutlaka koyulmalıdır.



TANRININ DEĞİRMENİ AĞIR AMA İYİ ÖĞÜTÜR.

1 yorum:

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar.