28 Nisan 2014 Pazartesi

FIRINDA KADIN BUDU KÖFTENİN YAPILIŞI


Malzemeler:
* 250 gr yağsız dana kıyma
* 1 kase pişmiş pilav veya 1 kase haşlanmış pirinç
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* Tuz, baharat

Üzeri İçin:
* 2 tane çırpılmış yumurta
* 1 su bardağı un

Yapılışı:
* 1 kase haşlanmış pirinç veya pişmiş pilavı geniş bir kabın içine koyun
* Kıymanın yarısını ilave edin
* Yeşillikleri koyun
* Tuz ve baharat ilave edin
* Başka tarafta tava içinde yağı koyun
* Ocağın altını açın,
* Yağın içine soğanları ilave edin 5 dk. kavurun
* Kalan çiğ  kıymayı soğanlara ekleyin
* Kıymayı iyice kavurun
* Kavrulan kıymalı soğanı diğer malzemelerin üzerine dökün
* Biraz bekleyin ve iyice yoğurun
* Yoğrulan kıymadan elinizin yarısı kadar büyüklükte köfteler yapın

* Bütün malzemeyi köfte haline getirin
* Köfteleri önce una bulayın
* Köfteleri sonra çırpılmış yumurtaya batırın
* Yağlı kağıt yayılmış tepsiye dizin
* 180 derecede ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişirin
* Fırından çıkan köfteleri sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun..

NOT:
* Kadınbudu köfte genellikle kızgın yağda kızartılır
* Ben yağda kızartmadan aynı işlemi fırında yapıyorum
* Lezzet olarak kızartmadan hiç farkı olmuyor.
* Ben artan pilavla her zaman kadınbudu yaparım.

* Köftenin özelliği kıymanın bir kısmının çiğ bir kısmının pişmiş konulmasıdır.

* Köfteler normal köftelerden biraz daha büyük yapılıyor.
* Köfte hamurunun çok iyi yoğrulması gerekir.

* İçine koyacağınız baharat çeşitleri size kalmıştır.
* Karabiber ve pul biber yakışıyor.
* Tuz ve yağ miktarları size kalmıştır.

* 2 yumurta az gelirse ilave edebilirsiniz.
* İsteyen kepekli pirinç ve kepekli unla yapabilir.

* Yumurtanın çok iyi çırpılması gerekir.

* Köfteler önce unu çok iyi bulanmalıdır.
* Köftelerin her tarafı unlanmalıdır.

* Unlanan köfteler çırpılmış yumurtaya bolca bulanmalıdır.

* Köfteler yağlı kağıt üzerine dizilerek fırında pişirilir.

* Bu şekilde yapılan köfteler yağsız ve lezzetli olur.
* Fırında iyice pişirilmelidir.

ÖLÜMSÜZ OLAN TEK ŞEY DÜŞÜNCEDİR.

1 yorum:

günlük yaşamım dedi ki...

nefis nefis olmuş ya kesinlikle denicem bu tarifi :))