13 Nisan 2014 Pazar

KUYMAK ÜZERİNDE YUMURTA (KARADENİZ YÖRESİ)


Malzemeler:
* 1 çay bardağı kısır unu
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1,5 - 2 su bardağı su veya süt
* 200 gr Karadeniz tel peyniri  (dil peyniri veya çeçil peyniri)
* Tuz

Üzeri İçin:
* İstediğiniz kadar yumurta
* Maydanoz yaprakları veya taze kekik yaprakları
* Karabiber, pul biber

Yapılışı:
* Geniş bir kabı (tercih bakır) ocağa koyun
* Altını açın
* İçine yağı koyun ve iyice eritin
* Üzerine mısır ununu ilave edin
* Unu yağ içinde iyice kavurun
* Unun üzerine yavaş yavaş su koyun
* Bu arada devamlı karıştırın
* Unu su içinde pişirin
* Tuz ilave edin
* Su az gelirse ilave edin
* Pişen malzemeye peyniri didikleyerek ilave edin
* Tahta kaşıkla karıştıra karıştıra peynirin erimesini sağlayın
* Pişen kuymağı tavaya dökün ve ortalarını yumurta için açın
* İstediğiniz sayıda yumurta kırın
* Beyazları kuymakla karıştırın
* Sarıları karıştırmayın bütün kalsın
* Tuz ve baharat ilave edin
* Üzerine maydanoz parçaları ile servis yapın
* Afiyet Olsun.


NOT:
* Karadeniz yöresinin en güzel kahvaltı lezzetidir.
* Çocuklarınıza sunabileceğiniz çok besleyici bir kahvaltı seçeneğidir.
* Karadeniz de yapılan fırınlanmış mısır unu çok kıymetlidir.
* Bu unla yapılan kuymakların tadına doyum olmaz


* Kuymağın tereyağı bol olmalıdır.
* Kuymağın kıvamı ne çok sulu nede çok koyu olmalıdır.


* Kuymak yapımında çırpma çok önemlidir.
* Unun topaklanmaması gerekir.
* İsteyen su yerine süt kullanabilir.


* Peynir eriyip uzayan peynirler tercih edilmelidir.
* Karadeniz de özel kuymak peynirleri vardır.


* Dil peyniri, tel peyniri veya çeçil peynirleri tercih edilmelidir.
* Unun yağın içinde iyi kavrulması gerekir.
* Bazı yörelerde suyu kaynatıp unu içine atarak yapılmaktadır.
* Kavurmadan yapmak mide hastaları için iyi bir tercihtir.


*Kuymağın yağı ve peyniri bol olmalıdır.
* Bazı yörelerde Muhlama deniyor.
* Bakır, teflon tencereler tercih edilmelidir.


ULU ÇAMLAR FIRTINALI DİYARLARDA YETİŞİR.

Hiç yorum yok: