25 Nisan 2014 Cuma

BURSA KARACABEY MANTISININ YAPILIŞI

Malzemeler:
* 1 paket hazır Karacabey mantısı
* 2 tane tavuk haşlanmış tavuk göğsü veya haşlanmış bir tavuk
* 1 kase haşlanmış nohut
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* Tuz, karabiber


Üzeri İçin:
* 1 kase sarımsaklı yoğurt
* 1 kase hazırlanmış domates sosu

Yapılışı:
* Hazır Karacabey mantısı veya hazır kuru mantıyı tepsiye dizin
* Tavukları parçalara ayırın
* Geniş bir tencerede tereyağını eritin
* Tavuk etlerini içinde biraz 5 dk. kadar kavurun
* Üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyun
* Tuz ve karabiber ilave edin
* Tavuklar yumuşayana kadar pişirin
* Pişen tavukları ılındıktan sonra daha küçük parçalara ayırın
* Tavuk etlerini mantının üzerine dizin
* Haşlanmış nohutları da ilave edin
* Haşlama suyundan mantının üzerine bolca dökün
* Mantılar tamamen suya gömülsün
* 180 derecede ısıtılmış fırında suyunu çekene kadar pişirin
* Fırından çıkardığınız mantıyı 10 dk. dinlendirin
* Üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökün
* Yoğurdun üzerine domates sosu dökün
* İsterseniz tereyağ kızdırıp dökebilirsiniz
* Sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun

Domates sosunun yapılışı:
* Küçük bir tencereye 1 yemek kaşığı yağ  koyun
* Üzerine 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası koyun
* Ocağın altını açın ve yağ içinde salçayı kavurun
* Salçanın üzerine 1 su bardağı su ekleyin,
* Karıştırarak 5 dk. pişirin
* Tuz, karabiber ekleyin
* Ocağın altını kapatın
* Mantı için sos hazır


NOT:
* Bursa'nın Karacabey ilçesine özgü bu mantıyı marketlerde ve pazarlarda çok rahat bulabilirsiniz.
* İsteyen kendi yöresinin kuru mantı çeşitleri  ile yapabilir.
* Mantı şekildeki gibi yapılıyor,fırında kurutuluyor.
* Bütün kış saklanarak tüketiliyor.
* Fırınlandığı için hiç saklaması çok kolay
* Evlerinizde hazır yemek olarak kullanabilirsiniz.

* Karacabeyliler bu mantıyı Ördek eti ile yaparlar.
* İsteyen nohudu tavukla haşlayabilirsiniz.
* Ben dondurucudan çıkardım.
* Nohut haşlanıp dondurucuda çok rahat saklanır.
* İsteyen tavuk suyu veya başka et sularını dondurucuda saklayabilir.
* Bazı yörelerde domates sosu koymadan yapılıyor.
* İsteyen domates sosu koymayabilir.

* İsteyen kavrulmuş kıyma ile yapabilir.
* Çok lezzetli ve besleyici bir yemektir.
* Nohutları kuru mantıların çukurlarına koyabilirsiniz.

* Tepsi servis sırasında masaya konulup çala kaşık yenebilir.


OTUZ İKİ DİŞTEN ÇIKAN, OTUZ İKİ MAHALLEYE YAYILIR.

4 yorum:

Juliette Koc dedi ki...

Mantı deyince aklıma bir tek Kayseri gelirdi çok ilginçmiş bu Karacabey mantısı. Ama çoook lezeetli görünüyor. Ellerinize sağlık..

Nurşen Aksoy dedi ki...

Çok beğendim,değişik bir tarif..Kayserinin tepsi mantısına benziyor,ellerinize sağlık..

Özgen dedi ki...

Çok lezzetli harika kesinlikle yapacağım yalnız acaba mantılar o şekilde iyice pişiyormu fırında merak ettim sevgiler...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Öncelikle teşekkür ediyorum. Mantının üzerine su koyunca pişiyor. Tavuk suyu ile pişiriyoruz..