17 Şubat 2010 Çarşamba

Enginar Çanağında Zeytinyağlı Garnitür







Malzemeler:
* 5 tane temizlenmiş enginar
* 1 tane havuç
* 1 tane patates
* Bir kase haşlanmış bezelye
* 1 tane kuru soğan
* 1 çay kaşığı silme un
* 2-3 diş doğranmış sarımsak
* 2 tane kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı silme toz şeker
* Tuz
* 1/2 limon suyu
* 1 demet dereotu
* 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:Enginarlar temizlenip bütün olarak limonlu suda bekletilir.Havuç ve patates küp küp doğranır. Soğan yemeklik doğranıp bir tencerede zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur,içine havuç,patates ve bezelyeler ilave edilir.Enginarlar sudan alınıp bütün bütün malzemenin içine konulur tuz, şeker sarımsak,un, limon suyu ilave edilir.Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar pişene kadar beklenir. Pişme işlemi tamamlanınca üzerine biraz zeytinyağı ve kıyılmış dereotunun yarısı ilave edilir soğuması beklenir.Servis sırasında tencere içindeki garnitür malzeme enginarların üzerine kaşık kaşık konur dereotu ile süslenir.
Afiyet Şeker Olsun...



NOT:
* Benim enginarlar mevsiminde difrize koyduklarım.
* Enginarları difrize koyarken, bol limonlu suda azıcık haşlayıp soğutup poşetlerde saklıyorum.
* Difrize bazende pazarcımın temizlediği ve limonlu suya koyduğu poşetle koyuyorum.
* Her iki yöntemlede iyi sonuçlar alıyorum.İki yöntemi de tavsiye ederim.
* Enginarları konserve şeklindede kışın tüketiyorum.
* Konserveyi yaparken enginarları(bütün veya doğranmış) bol limonlu suda haşlıyorum kavanozlara sıcak sıcak koyuyorum, sıcak haldeki yeni kapakları sıkıca kapatıyorum ters çevirip bir gece bekletip kilere kaldırıyorum.Ters bekletmemin nedeni kapağından kaçak olursa hemen müdahale etmem için.
* Konserveyi yaparken bazende haşlamadan kavanoza doğrayıp yada bütün olarak diziyorum üzerine tuzlu limonlu su hazırlayıp düdüklü tencere(düdük kapandıktan sonra) 1 saat pişiriyorum.Tencere soğuduktan sonra kapağını açıp bir gece ters çevirerek bekletip ertesi gün kilere kaldırıyorum.
* Zeytinyağlı yemeklere zeytinyağını bol koymalıdır.
* Mutlaka şeker atılmalıdır.
* Biraz limon suyu veya portakal mandilana suyu konulmalıdır.Kararmasını önleriz.
* Enginarı limonlu su içinde bekletmemizin nedenide kararmayı engellemek içindir.
* Zeytinyağlıların tenceresinin kapağı soğumadan açılmamalıdır.
* Zeytinyağlı yemekler bir gece buzdolabında beklerse daha lezzetli olur.
* Marketlerde satılan konser ve enginarlarıda aynı yöntemle pişirebilirsiniz.
* Garnitür olarak hazır konserve kullanabilirsiniz.Daha pratik olur.
* Garnitürü kendinize göre ayarlayıp enginarların çukur yerine kaşık kaşık(yemek kaşığı)konur.
* Enginarı ocaktan imdirirken biraz kıyılmış dereotu koyun, servis sırasında üzerine yine dereotu koyarak süsleyin.
*Enginar Karaciğer için çok faydalı olduğunu duydum.





CAMİYE LAZIM OLAN DIŞARIYA HARAMDIR.





13 yorum:

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

enginar çok faydalı.özellikle karaciğer yaplanmasına.Ellerine sağlık görünümde harika.

made in funda dedi ki...

merhabalar..pek çok ortak yanımız var anladığım kadarıyla.anneannem tarsusta otururdu sık sık giderdim.ben de boğa burcuyum ve mersinliyim..bundan böyle daha sık görüşmek dileğiyle sevgiler...

NiLaY dedi ki...

cidden super gorunuyor.. ben cok severim ama henuz hic denemedim yapmayi :(

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Bizim evde benden başka seven yok...Ama ben yazdan kendim için muhakkak dolaba doldururum bayılırım çünkü...Nefis olmuş enginarlar ellerine sağlık ablacığım...
Sevgiler...

www.gonuluncelezzetler.com/

Ece dedi ki...

MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR ELLERINE SAGLIK GORUNUM DE OYLE,BLOGUNUZ HARIKA SIZDE HARIKASINIZ:)HARIKA INSANLAR HARIKA YEMEK YAPAR MI DESEM:)))HAKIKATEN YEMEGI YAPSASI AYRI SANAT SUNUMU AYRI SANAT OYLE KOLAY DEGIL BENCE HEM MIDEYE HEMDE GÖZE HITAP ETMESI IKI YANIDA DOYURUYOR:)
SEVGI VE SAYGILARIMLA

ANNEMİNELİ dedi ki...

Ben enginarı çok severim.Herkesinde sevmesini istediğimden görüntünün güzel olmasını istedim.İşallah sevmeyen lerde sevmeye çalışır.Karaciğer için çok faydalı diyorlar.İlginizden dolayı hepinize çok teşekkür eder.Saygı ve sevgiler sunarım....

Adsız dedi ki...

görüntü süper ama neyazıkki enginar yiyemediğim yemeklerden biri.evet çok yararlıymış ama alışkanlık işte.bizim oralarda olmazdı enginar yeni yeni oluyor (iskenderun)kızıma yedirmeye çalışıyorum ama:))

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım zarif yorumuna teşekkür ederim.Kızına bol bol yedir dediğim gibi çok yararlı imiş,öptüm.Sevgi ve saygılarrr..

birsence dedi ki...

kociş pek sevmez ama ben bayılırım:)) pazarlarda da görüyorum 3 haftadır...aklımda en yakın zamanda yapıp yiyeceğim...ellerine sağlık ablacığım...

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Enginar hıc yemedım.hep yemek ıstemısımdır.kısmet olmadı..
çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık.rejımdeyken de böyle lezzetlere baktıkça ayy ayy
sevgıleer

Baharcicegi dedi ki...

hersiyi mevsiminde lezzetlidir,belki simdi alsaniz bu tadi yakalayamassiniz
hafif besleyici nefis olmus enginarlar elinize saglik

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım ablacığım,
Enginarı çok severim.
Çok şükür ki eşimde severek yer.
Tezgahlarda görünmesini iple çekiyorum.
Ne yazık ki konservesini yapmak yada dondurucuya koymak gibi bir alışkanlığım yok.
Rengarenk görüntüsü ile hem göze hem damağa hitap eden nefis bir yemek olmuş, ellerine sağlık.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canlarım,zarif yorumlarınıza teşekkür ederim.Yemeyenlerin yemesi tavsiye edilir.Yiyenlere de daha bol yemesi tavsiye edilir.Hepiniz öpülüp,saygı ve sevgi ile selamlanır...