28 Şubat 2010 Pazar

Klasik Mantı








Malzemeler:
* 500 gr. un (2 subardağı)
* 1 yumurta
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 2 yemek kaşığı yağ
* Alabildiği kadar su

İçi İçin:
* 300 gr.kıyma
* 1 tane rendelenmiş kuru soğan
* Tuz ve karabiber


Üzeri için:
* 500 gr yoğurt
* 4-5 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz


Sosu İçin:
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 tatlı kaşığı sumak


Yapılışı: Mantı hamuru yapmak için bütün malzeme karıştırılıp yoğurulur. Hiç pürüzsüz sert bir hamur yapılır (kulak memesi yumuşaklığından daha sert olacak) Hamur kıvamına gelince çıktığı
kadar avuç içi büyüklüğünde beze yapılır ve üzeri unlanır. Nemli bez altında daha sonra açmak için bekletilir.
Bezeler oklava ve un yardımıyla böreklik yufkadan daha kalın açılır, biraz bekletilir. Yufkalar 5 cm.eninde şeritler halinde kesildikten sonra şeritler üst üste konulup 3-3,5 cm kadar küçük karelere
kesilir. Küçük karelerin içine kıymalı harçtan konulup üçgen şeklinde veya dört ucu birleştirilerek kapatılır. Mantıları kaynayan tuzlu su içinde haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağ kızdırılıp dökülür veya bir başka şekil olarak salçalı suda haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökülür.
Afiyet Şeker Olsun...



NOT:
* Mantı hamuru biraz sert olmalıdır aksi takdirde yumuşak hamur iyi açılmaz ve kaynayan suda erir.
* Mantı yufkası açmak zorda olsa, börek yufkası açmaktan daha kolaydır.
* Mantı yufkası biraz kalın açılır.
* Hamur açarken un kullanmak işimizi kolaylaştırır.
* Hamur açarken oklavanız iyi olmalıdır.
* Hamur çok iyi yoğrulmalıdır.
* Hamurdan yapacağınız bezeler el içinde iyice yoğrulmalıdır.
* Üzerine kızdırğınız yağ, tereyağ olursa daha lezzetli olur.
* Yoğurdunuzu sarımsakla pürüzsüz şekilde karıştırın.
* Üzerine pul biber, kuru nane ve sumak koyabilirsiniz.
* Üzerine yağ içinde salça kızdırarakta dökebilirsiniz.
* Damak tadınıza göre lezzeti ayarlayabilirsiniz.



ELE KARIŞAN YERE KARIŞIR

19 yorum:

umutluhayat dedi ki...

bsyılırım mantıya ellerinmize sağlık sizde harika yapmışsınız

ruhum dedi ki...

Harika görünüyor...Ellerinize sağlık...
Sevgiyle

fatosla dedi ki...

Nefis görünüyo ellerinize sağlık
canım mantı istedi görünce:))
sevgiler...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

ellerıne sağlık canım bızde mantıyı bu sekılde kapatıyoruz.bak sımdı nasıl canım cektııı:)sevgiler

LEZZETİKRAM dedi ki...

işte beni cezbeden cazibe!! bayılırım,biterim ,canım çekti bu saatte eline sağlık canım
sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

mANTI SEVENLER HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.sEVGİ VE SAYGILARRR...

Unknown dedi ki...

oh mis gibi koktu.ellerine saglık.

kat kat tat dedi ki...

Bu yemek değil bence bir şölen...Tereyağının cızırtısını duyuyorum ve sarımsağın kokusu...Ellerinize sağlık...

Armina dedi ki...

Mantıyı çok severim görüntüsü harika. Ellerine sağlık.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Üstüne de bolca acılı kırmızıbiber, of of .
Sevgiyle kal.

Yesim Arpat dedi ki...

Aa, bu mantı tam Tarsus işi olmuş. Annem de hep böyle yapardı.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Benim gibi mantı seven arkadaşlarım hepinize güzel yorumlar için teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrr....

Narince dedi ki...

Hiç dayanamam mantıya, sevmeyen varmı acaba? Ellerinize sağlık.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım hoş geldin.Teşekkürler.Sevgi ve saygılarrrr.....

ramazan dedi ki...

Bir kayseriliye mantı dedin mi dur orda.Ben de durdum kaldım.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Kayserili birine mantı anlatmak sanırım zor.İşallah beğenmişsinizdir.Sevgi ve saygılarrrr....

Selma Er dedi ki...

mantınız ve bütün tarifleriniz çok güzel..ellerinize sağlık..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Selmacığım teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrrr......

Mystery dedi ki...

denemek istiyorum mantı yapmayı bigün. tarifleriniz iyi ki var :)