18 Şubat 2010 Perşembe

REÇEL YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Tatlımı tatlı, güzelmi güzel, kokulumu kokulu, renklimi renkli, kilerlerinizin, dolaplarımızın, kahvaltı sofralarımızın baş taçı REÇELLERİMİZ...

Günümüzde bütün meyvelerden reçel ve marmalet yapılabiliyor. Özellikle her mevsimde özel, tadına doyulmaz meyveleri korumak ve geçen bir mevsimin ürünlerinin keyfini sürdürebilmek için reçel yaparız. Kadınların en önemli marifetlerinden biridir reçel yapmak ve reçel yapamayan bayana iyi ev hanımı gözüyle bakmazmış eskilerimiz.
Sakın korkmayın bu söylediklerimin üzerinden yıllar geçti... Şimdi marketlerde en güzel raflarda reçeller endamla salınıyorlar. Yani reçel yapmaya artık gerek kalmadı ama bendeniz hala yapmaya devam ediyorum. Sizler yapmasanızda ben yine de reçel yapmanın püf noktalarını vereyim istiyorum belki bir gün birilerinin işine yarar....

PÜF NOKTALARI:
* Reçel yapmak, bazı meyve ve sebzelerin şekerli ve limonlu su içinde saklanması demektir.
* Öncelikle yapacağınız meyvelerin ve sebzelerin olgun, çürüksüz ve beresiz olması gerekir.
* Meyveler mevsiminde reçel için kullanılmalıdır.
* Reçel bütün veya parça meyvelerden yapılır, Marmelat ezme ve rende meyvelerden yapılır.
* Meyveler bol suda yıkanmalı ve ayıklanmalıdır.
* Meyvelerin çekirdekleri itina ile temizlenmelidir.
* Meyveler yıkandıktan sonra mutlaka ya şekere yatırmalı yada hemen pişirilmelidir.
* Bazı meyveler reçel yapılırken kirece koyularakta yapılabilir. (bal kabağı reçeli gibi)
* Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir.
* Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker, Az tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1,5 kilo şeker, Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker konulur.
*Reçellerde şeker oranı yüzde 60 civarındadır.
* Reçel ayrıca güneş ışığında bekletilerekte yapılabilir.
* Reçelin piştiğini anlamak için şerbeti baş parmağınızın tırnağına damlattığınızda tırnak üzerinde duruyorsa, reçel kıvamına gelmiş demektir.
* Reçelin piştiğini anlamak için bir başka yöntemde, kaynamakta olan reçelden bir kaşık alıp porselen bir tabağa yayın ve biraz soğuduktan sonra parmağınızla bastırarak ikiye ayırın. Eğer parmağınızın açtığı yol kapanıyorsa reçelin kıvamı gelmiş demektir.
* Reçeli ister soğuduğu zaman kavanozlara pay edin isterseniz sıcakken kavanozlara koyup sıcak sıcak kapağını kapatıp ters çevirerek soğumasını bekleyin.
* Reçellerinizi güneş görmeyen kiler veya dolaplarda saklayınız.
* Reçellerinizi tam kıvamında yapamazsanız, şekerlenir, küflenir, kararır veya sertleşebilir.
* Bu aksiliklerin nedeni genellikle az kaynatmak, az şeker koymak, kapaktan hava alması gibi nedenlerden olur.

* Reçel yaparken meyveler, yumuşak ve sert meyveler olmak üzere ikiye ayrılır.

-- Yumuşak meyve reçellerini iki yöntemle yapabiliriz;
a) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler ( vişne, çilek, vb...) şurubun içine atılır. Ocaktab ineceğine yakın içine 1/2 limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılır.
b) Yumuşak meyveler bir kap içinde üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir. Ertesi gün hiç su koymadan, kendi suyuyla pişirilir ve olmasına yakın limon suyu koyup bir taşım daha kaynatılır

--Sert meyveler ise;

a) Sert meyveler biraz su içinde kaynatıldıktan sonra orta yumuşaklığa gelince şeker eklenip kaynatılır.
b) Ayva ve elma gibi bir başka şekliyle, Portaka ve Turunç gibi haşlanıp yumuşayan meyveler kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır.
c) Reçeli kaynatırken ilk oluşan köpükler mutlaka bir kaşıkla alınmalıdır.


DOSTUNA SORARLARSA İYİ SÖYLER, DÜŞMANINA SORARLARSA KÖTÜ SÖYLER

2 yorum:

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Ben her sabah bi kaşıkda olsa reçel tatmak isterim bayılırımmm...O resimdeki yeri ben biliyorum galiba:)))bende orda resim çekmiş yayınlamıştım geçmişte...
Sıcacıkkkk sevgiler...


www.gonuluncelezzetler.com

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım senin postuta görmek isterim,kimbilir seninki ne kadar güzel olmuştur.Güzel yorumlara teşekkür.