20 Şubat 2010 Cumartesi

Pırasalı Börek


Malzemeler:
* 1 kg hazır yufka

Üzeri için:
* 3 yumurta
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 1/2 su bardağı su

İçi İçin:
* 1 kg incecik kıyılmış pırasa
* 1 büyük boy kıyılmış kuru soğan
* 200gr orta yağlı kıyma
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Karabiber, tuz

Yapılışı: Büyükçe bir tava içinde soğan kavrulur ve ardından kıyma ve salça ilave edilerek kavurmaya devam edilir. En son pırasa ve baharatlar katılarak pırasalar kavrulana kadar devam edilir. Yufkalar ortadan ikiye ayrılır. Yufka, masaya yufkanın yuvarlak tarafı sizden tarafa gelecek şekilde üzerine yayılır. Soğuyan iç malzeme yarım yufka üzerine eklendikten sonra yufkalar ince bir şekilde rulo yapılıp, kol böreği gibi tepsiye dizilir. Bütün yufkalar aynı şekilde sarılır.
Üzerine dökülecek malzemeler birlikte iyice çırpıldıktan sonra böreğin üzerine dökülür ve bir gece buzdolabında bekletilir. 170 derecede 40-45 dk. iyice kızarana kadar pişirilir. Ben tepsiden yedim...
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Pırasalar çok ince kıyılırsa daha güzel kavrulur.
* Kıyma koymadan yapabilirsiniz ancak kıyma ile lezzetli oluyor.
* Üzerine dökülen malzeme çok iyi çırpılmalıdır.
* Buzdolabında bir gece bekletilmesinin sebebi malzemeyi daha iyi içine çekmesidir.
* Pırasa soğangillerden olmasına rağmen içine soğan koymak lezzeti artırıyor.
* Yufkanın yuvarlak kısmından sararsanız yufkanızın hem boyu uzun olur hemde kalın tarafı içeride kalacağından daha iyi pişer.
* Yufkayı yarım olarak kullanmamızın nedeni daha ince olup daha iyi pişmesidir.
* Bu böreği başka iç malzemelerde yapabilirsiniz (patates,ıspanak,vb...)
* Pırasaya kıyma yerine bol peynirde koyabilirsiniz.
* Fırında iyice kızarmasını sağlarsanız daha lezzetli olur.
* Bu böreği komşum Sümbül Hanım yaptı bana da afiyetle yemek ve fotoğraflarını çekip, paylaşmak kaldı....


ÖRÜLMEDİK DUVAR ÜZERİNE EV YAPILMAZ

11 yorum:

FİLİZ dedi ki...

ellerinize sağlık.çok severim pırasayı.sevgiler.

LezzetHane (Buket) dedi ki...

Nefis bir görüntü, sanki el açması gibi, tam benim damak tadıma uygun nefis bir lezzet ellerinize sağlık

Seda Yazıcı dedi ki...

ay harika ,pek severim pırasalı böreği, annem çok sık yapar
sevgiler

umutluhayat dedi ki...

pırasayı pek sevmezdim ama bu börek insana yedirir vallahi çok güzel görünüyor ellerinizr sağlık olsun

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Prasayı sevenlerdenin böreğinede hayır diyemem tabi...Komşunuzun ellerine sağlık börek nefiss olmuş...
İyi hafta sonları...

www.gonuluncelezzetler.com/

birsence dedi ki...

nefisssss görünüyor...o kadar çok severimki...ahh şimdi orada olsamda hep birlikte yeseydik...Sümbül hanımında ellerine sağlık sizede afiyetler olsun ablacığım...mutlu pazarlar...

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

Biz de de sevilerek yenir.ellerine sağlık.görüntü de harika.sevgiler.mutlu pazarlar.

hayatcemresi dedi ki...

Arkadaşım,
eline sağlık,börek nefis görünüyor,
sevgilerimle...

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

CANIM PRASAYA BAYILIRIM.AMA HIC BÖREGINI YAPMAMISTIM.İNAN İLK FIRSATTA YAPACAGIM.EMEGİNE SAGLIK
SEVGİLER

annemineli dedi ki...

Pırasa konusunda canım arkadaşlarım,sizlere katılıyorum.Bende çok seviyorum.Arnavutlar elde açarak pırasa börekleri yapıyorlar.Benim açma böreklerim çok iyi olmuyor,iyi olduğunda yayınlayacağım.Hepinize sosuz teşekkürler... Sevgi ve saygılarrrr...

annemineli dedi ki...

Pırasa hak. daha önce vitamin değerini anlatmıştım.Pırasa hem lezzetli hemde çok vitaminli bir sebze herkesin yemesini ümit ediyorum.Herkeze teşekkürlerr.Sevgi ve saygılarrrr...