Koza Han'daki en eski ''kahveci"nin kahve fincan ve tabakları koleksiyonu Gümüşlü Fincan Gümüşlü Kahve taşıma tası (Soğutmaz) Lokumluk Kahve tepsisi (askı) ve kahve takımı, Koza Han kahvesi
Bu da arkadaşımın kahvesi Benim kahvem Pişti hemen gelin...
* Kahve'yi Bursa'da Koza Han'da içmeye bayılırım.
Kahve ile ilgili güzel sözler:
* Tiryakinin keyfini kim tazeler; taze elden taze pişmiş kahve tazeler.
* Kahve karınca yürüyemez, iğne batmaz olmalıdır.
* Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.
* Bir fincan kahvenin hatırını sayanlar asi de olsa, saki de olsa mert adamlardır.
* Misafir kahveni al kendini evde say, bunu saymam yine gel.
* Gönül ne kahve ister ne kahvahane, gönül sohbet ister kahve bahane.
* Kahve şeytan kadar kara, cehennem kadar sıcak, cennet kadar güzel, aşk kadar tatlı olmalıdır.
* Uyku yorgansız, kahve dumansız olmaz.
Pişti buyurun... Gönlüm sohbet istiyor.....
Türk kahvesi denilince arkadaşlarımın akıllarına hemen ben gelirim. Çay içmem, günde 3 tane kahve içerim.
Kahvem güzel olmalı, okkalı az şekerli ve köpüklü olmalıdır. Herkesin yaptığı kahveyi beğenmem ve her yerde kahve içmem, kahve içmenin bir adabı vardır. Kahvenin köpüğü, endamı derken kahve mutfağımızın bir kültürüdür. Kahve suyun içinde değiştiği gibi suyun rengini de değiştirir ve ortaya çok güzel bir tat çıkarır. Kahve bir içimlik, yavaş yavaş tadı çıkarılan bir lezzettir. Diyeceğim odur ki ben tam bir kahve tiryakisiyimdir.Kahve pişirirken ben bu kurallara uyarım
* Kahve içmek sanattır.
* Kahve, sade, az şekerli ve şekerli olarak adlandırılır.
* Kahve, taze ve iyi çekilmiş olmalıdır.
* Kahve bakır cezvede, yavaş ateşte 15-20 dk.da pişirilmelidir.
* Toz şeker kullanılmalıdır.
* Fincanla ölçerek su konulmalıdır.
* Mümkün oldukça az kişiye kahve yapılmalıdır. Hatta kişi başına ayrı ayrı kahve yapılması daha uygundur.
* Her fincan için 2 çay kaşığı kahve ve arzuya göre şeker konulmalıdır.
* Cezvede kuru kahve ve toz şeker önce kaşık yardımıyla bir güzel karıştırılır.
Kahvem güzel olmalı, okkalı az şekerli ve köpüklü olmalıdır. Herkesin yaptığı kahveyi beğenmem ve her yerde kahve içmem, kahve içmenin bir adabı vardır. Kahvenin köpüğü, endamı derken kahve mutfağımızın bir kültürüdür. Kahve suyun içinde değiştiği gibi suyun rengini de değiştirir ve ortaya çok güzel bir tat çıkarır. Kahve bir içimlik, yavaş yavaş tadı çıkarılan bir lezzettir. Diyeceğim odur ki ben tam bir kahve tiryakisiyimdir.Kahve pişirirken ben bu kurallara uyarım
* Kahve içmek sanattır.
* Kahve, sade, az şekerli ve şekerli olarak adlandırılır.
* Kahve, taze ve iyi çekilmiş olmalıdır.
* Kahve bakır cezvede, yavaş ateşte 15-20 dk.da pişirilmelidir.
* Toz şeker kullanılmalıdır.
* Fincanla ölçerek su konulmalıdır.
* Mümkün oldukça az kişiye kahve yapılmalıdır. Hatta kişi başına ayrı ayrı kahve yapılması daha uygundur.
* Her fincan için 2 çay kaşığı kahve ve arzuya göre şeker konulmalıdır.
* Cezvede kuru kahve ve toz şeker önce kaşık yardımıyla bir güzel karıştırılır.
* Kahve ilk başta karıştırılır bir daha karıştırılmaz.
* Kahve soğuk suya konulduktan sonra ateşe konulur.
* Kahve kabarmaya başlarken kaşık yardımıyla ilk köpük fincanlara taksim edilir.
* Ocak üzerinde tamamen kabarması beklenir.
* Kabarınca fincanların yarısına kadar kahve dökülür.
* Cezvenin tekrar ocakta iyice kaynaması beklenir ve taşmaya başlayınca fincanlar doldurulur.
* Yanında bardakla su ve lokum veya çikolata ikram edilir.
* İçilen su, ağzı kahveye hazırlar. Bazılarına göre önce su içilir veya daha sonra üstüne su içilirmiş. Ben su önce içilmeli derim.
* Eski yıllarda kahvenin yanında nane likörü ikram edilirdi.
* Bazı cafelerde kahve şekeri denilen çikolata drajeleri ile servis ediliyor.
* Kahve dostluktur, arkadaştır, zevktir, kültürdür.
* Kahve, dudaklara, fincana bir öpücük kondurur gibi uzatılarak içilir
* Kahve kabarmaya başlarken kaşık yardımıyla ilk köpük fincanlara taksim edilir.
* Ocak üzerinde tamamen kabarması beklenir.
* Kabarınca fincanların yarısına kadar kahve dökülür.
* Cezvenin tekrar ocakta iyice kaynaması beklenir ve taşmaya başlayınca fincanlar doldurulur.
* Yanında bardakla su ve lokum veya çikolata ikram edilir.
* İçilen su, ağzı kahveye hazırlar. Bazılarına göre önce su içilir veya daha sonra üstüne su içilirmiş. Ben su önce içilmeli derim.
* Eski yıllarda kahvenin yanında nane likörü ikram edilirdi.
* Bazı cafelerde kahve şekeri denilen çikolata drajeleri ile servis ediliyor.
* Kahve dostluktur, arkadaştır, zevktir, kültürdür.
* Kahve, dudaklara, fincana bir öpücük kondurur gibi uzatılarak içilir
* Kahve'yi Bursa'da Koza Han'da içmeye bayılırım.
Kahve ile ilgili güzel sözler:
* Tiryakinin keyfini kim tazeler; taze elden taze pişmiş kahve tazeler.
* Kahve karınca yürüyemez, iğne batmaz olmalıdır.
* Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.
* Bir fincan kahvenin hatırını sayanlar asi de olsa, saki de olsa mert adamlardır.
* Misafir kahveni al kendini evde say, bunu saymam yine gel.
* Gönül ne kahve ister ne kahvahane, gönül sohbet ister kahve bahane.
* Kahve şeytan kadar kara, cehennem kadar sıcak, cennet kadar güzel, aşk kadar tatlı olmalıdır.
* Uyku yorgansız, kahve dumansız olmaz.
PAYLAŞACAK DOSTLARINIZ YOKSA, İYİ ŞEYLERE SAHİP OLMANIN TADI YOKTUR.
26 yorum:
Yanilmiyorsam Bursa´daki kozahandan bahsediyorsunuz. Yillar önce gitmis cok da begenmistim.
Kahveyi öyle güzel anlatmissiniz ki sanki kokusu buraya geldi.
Bende bir kahve tiryakisi olarak size afiyet olsun diyorum.
Türk kahvesi tarifinizide aklima koydum.
Sevgiler
Ah ben ne çok gelmek isterdim. Ama çalışmaktan nerddeeee. ellerine sağlık.
Bu harika bilgiler için çoook teşekkür ederim. Kahve, kültürümüzün değişmez içeceği. Pek çok şey öğrendik sayenizde.
Valla okuyunca içmiş kadar oldum,fincanlara da bayıldım :)
merhabalar ne guzel anlatmışsnız ve resimlemişsiniz benimde aklıma gelmişti çok iyi etmişsiniz ben daha dun oradaydım kızlarımla gerci hava yağdı biraz ama yine oturduk çok keyifliydi bu arada bursalı olmanıza sevindim bende bursalıyım selamlar
Ne güzel anlatmışsın. Paylaşımın için teşekkürler...
hemen geliyorum kahveye daynamadııım:)
Tiryakinin keyfini kim tazeler; taze elden taze pişmiş kahve tazeler.
Sayın annemineli,
Valla ne yalan söyleyeyim bu denli benzerlik olamaz hoş kitabını falan okumamıştım yıllar öncesi rahmetli annemin gelen misafirlere çikolata eşliğinde ikram etmesinden öğrenmiştik hatta çocuktum bir keresinde anneme dedim ki (o tarihlerde gaz ocağı vardı)ya anne yemek ısıtacağız sen ocağa el koymuşsun aç mı kalalım dediğimi anımsadım çünkü her bir fincan için ayrı ayrı pişiriyordu benim eğitimim annemden, keyifle tadını çıkararak içtiğim zamanlar oldu ama şimdiler kaçamak yapıyorum yakalandığım an muhterem eşimden bin türlü zılgıt yiyorum.
Paylaşım çok keyifliydi. Elinize sağlık. Gerçekten bir kültür bu kültürü yaymak ve öğretmek gerek kutluyorum sizi.
Saygılarımla
Merhaba,
Nasılsınız?
Blogu beğenmenize çok sevindim. Ben de sizin sıkı takipçilerinizdenim. Elma şekerine bayıldım. Umarım bir gün Ayşegül ile bize misafir olursunuz.
Sevgilerimle
Bahar
bir türk kahvesi tiryakisi olarak sanki mis kokulu kahve içtim yazınızı okurken.ben şekerli ve köpüksüz içerim kahveyi köpüksüz içmemin sebebi doktor tavsiyesi mide rahatsızlığından dolayı sevgi ve dostlukla..
Ben birde nargile alsam olurmu?Kahvemde sade olsun.Akşam akşam canım çekti
Kahveci dostlarım,nekadar çokmuşuz
daha önce bilemedim.Arada bir bloglar arası kahve günümü yapsak.
Kahveci dostlarım,işallah biraraya
gelirizde nice güzel kahveler hüpletiriz.Hepinize sonsuz kahveli günler dilerim.Kucak dolusu teşekkür ederim.Sevgi ve saygı sunarım...
Kültürümüzü genişletip yaymak için elimden gelen herşeyi yapmak için gayret edeceğim.Bu konuda yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrrr...
Canım karabidikim, ben başka şeyden bahsedecektim ama yasak var.Kahve onsuz olmaz ama nargilede olur.İşallah beraber birgün bu faliyeti yaparız.Sevgi ve saygılarrrrr...
:)ay inşallah çok güzel olur.Mutlu hafta sonları...
afıyet seker olsun senın gıbı bı tatlı hatuna.cok guzel anlatmıssın ablaa canım cektı:)
dıkkat ettım hıc karıstırtılacak kahve pıserken yazmamıssın bende karıstırmıyorum ama tanıdıklarımın cogu karıstırarak kahve pısırıyor kopuk dıye bısey kalmıyor
"PAYLAŞACAK DOSTLARINIZ YOKSA İYİ ŞEYLERE SAHİP OLMANIN TADI YOKTUR."
Çok iyi bir sunum ve söz. Teşekkürler!
kısmet olursa blog arkadaşlarıma ziyarete geldiğimde buraya uğramak isterim kimbilir siz de gelirsiniz :)
ne kadar güzel bir post olmuş resimler güzel sözler benim gibi bir tiryaki için mükemmel
Bende aslen Bursa'liyim ve halem ailem orada yasar. Ama ben 17 yasinda universite icin Ankara'ya gittim oradan bambaska ulke ve sehirler derken Bursa'ya uzak dustum:( Ama cok uzun zamandir ilk defa bu yaz iki ay kaldim..Kendi icinde duzeni olan bi sehir ama cok gelisiyor. Kozahan cok guzel bu arada ben Kapalicarsiyida severim..
Canım arkadaşlarım kahve postuma çok güzel ve zarif yorumlar geldi beni çok mutlu etti,Sizlerin destekleri ile daha iyi şeyler ortaya çıkarmaya çalışacam.Sevgi ve saygılar.
koza hana bursaya her gidişimde yolumu düşürdüm. bayıldığım mekanlardan biri. kahvesi, ortadaki o koca ağacın gölgesi, yılların dinginliği. bir de o şahane gümüş fincanlarda yapsalardı bana kahve ikramını, bursaya yerleşirdim gibi geliyor.
anım hemşerim,herzaman Bursa'ya bekleriz.Sevgi ve saygılarrr....Buyrun ben ikram ederim.....
Sevgili arkadaşlar,
Kahve -ister Türk kahvesi ister başka kahve olsun- kaynatılmaz. Zira kaynayınca kahvenin içindeki yağ asitleri buharlaşır ve kahvenin tadı bozulur. Kaynamaya YAKIN bir noktaya gelmesi kafidir.
Ben de Kahve Cini'nden (www.kahvecini.com) okuyup öğrendim! :)
Koza Han'a ben de geçen sene gittim, gerçekten harika bir yer. Kahvesi de harika, ilk fırsatta eşimle birlikte yeniden gitmeyi düşünüyoruz, uludağ öncesi Koza han, muhteşem:)
Bende aslen Bursa'liyim ve halem ailem orada yasar. Ama ben 17 yasinda universite icin Ankara'ya gittim oradan bambaska ulke ve sehirler derken Bursa'ya uzak dustum:( Ama cok uzun zamandir ilk defa bu yaz iki ay kaldim..Kendi icinde duzeni olan bi sehir ama cok gelisiyor. Kozahan cok guzel bu arada ben Kapalicarsiyida severim..
Yorum Gönder