5 Şubat 2010 Cuma

Kahvaltılık Zahter











ZAHTER:
Gaziantep, Mersin, Kilis, Mardin yörelerinde yetişen ve kullanılan bir Kekik türüdür.
Zahter bitkisinin yağı, suyu ve çayı çıkarılarak kullanılmakla birlikte salatası da yapılmaktadır.
Ayrıca Kahvaltılık olarakta kullanılmaktadır. Kahvaltılık olarak kullanılan zahterin içine farklı malzemeler ilave edilip çekilerek(dövülerek) tüketilmektedir. Özünde zahter ve çeşitli hububat artıkları bulunmaktadır.

Kahvaltılık Zahterin Yapılışı:
* Kavrulmuş nohut, Leblebi, Melenğiç (yabani antep fıstığı) kavun, karpuz çekirdekleri, buğday, susam, rezene, kimyon, sumak, pulbiber, tuz gibi malzemeler kavrulur karıştırılır ve dibeklerde dövülerek(çekilerek) yapılıyormuş (şimdi fabrikalarda yapılıyor)
Bu karışıma da kahvaltılık ZAHTER deniyor.
Zahter kahvaltı sofralarında bir kaseye zahter karışımı diğer kaseye de zeytinyağı konularak ikram edilir. Bir ekmek parçası önce zeytinyağına sonra yağın ıslaklığı ile zahter'e batırılarak afiyetle yenir.

Afiyet Şeker Olsun...


EN İYİSİ DELİ BEKİR ODA KÖSTEKLİ YATAR

10 yorum:

Aslısın dedi ki...

O zahterin ot hali de ne güzeldir. Çiya'da salata barından almayı hiç ihmal etmem :)

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

sofraların vazgeçilmezidir bu tür tatlar.afiyetler olsun.sevgiler mutlu pazarlar.

Pembe Tatlar dedi ki...

Severim ama hiç denemedim ellerine sağlık canım..

mutlu pazarlar...

icimdeki yolculuk dedi ki...

ben ablamda yemiştim bunu çokda güzeldi.

orece dedi ki...

zehracım tatmadım zannedersem hiç tatsaydım içindeki bu kadar şeyi hatırlardım ama antepte kuzenim var ondan istiycem merak ettim tadını. canım karacabey mantısı nerde sildinmi.

yaseminkale dedi ki...

isminin zahter oluğunu bilmiyordum ben denizli liyim ve babaannem süper yapar... sohralarımızın vazgeçilmezi biz kekik diyoruz. herkes denemeli süperdir.. kahvaltının rengini değiştirir

güzel paylaşım teşekkürler:))

yaseminkale dedi ki...

domates kurusu, biber kurusu... vs içine 40 çeşit koyuyorla bizim burada..

Unknown dedi ki...

selaaaam:)
zehracığım zahter burada arapların da çok fazla tükettiği bir yiyecek yoğurtla yada zeytinyağı ile kahvaltıda birde özel zahterli ekmekleri var çok satılıyor şifalı olduğu için ayrıca seviyorum bende paylaşım için teşekkürler canım sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşlarım ve blogdaşlarım; zarif ve güzel yorumlarınıza kucak dolusu sevgilerrr. Zahter yöresel bir tat bende tanınması için yayınladım.Belki farkındaysanız Yöresel yemekleri daha çok seviyorum, bu konuya emek vermek istiyorum.Yardımlarınızı beklerim.Hepinize sevgi ve saygılarrr...

Bengü-www.pemberehber.com dedi ki...

Bunu da ilk kez duydum, güzel memleketimde ne lezzetler var. Çemenimsi birşey sanırım. Ama lezzetli olacağını tahmin ediyorum