20 Kasım 2009 Cuma

Sarımsaklı Köfte




Malzemeler:
Köftesi için:
* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2 su bardağı un
* 2 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon, karabiber, pul bibe
* 1-2 tane limon tuzu (haşlama suyuna atılacak)

Sosu için:
* 7-8 tane dövülmüş sarımsak
* 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
* 1 domates rendesi
* 2 çay bardağı sıvı yağ
* Pul biber
* 3-4 tane limon tuzu(sosun içine konacak)
* Yarım demet kıyılmış maydanoz
* 1 limonun suyu(üzerine dökülecek)

Yapılışı:
İçli köftede yaptığımız gibi köfte malzemelerinin hepsini karıştırın.Su ile sakız gibi olana denk elimizi suya batırarak devamlı yoğurun, elinimize aldığımızda yuvarlak yapabilecek kıvamda olması gerekir.Köfte hamurunun tamamını fındık büyüklüğünde yuvarlayıp ortasına parmağınızla çukur basarak bir tepside biriktirin.Tepsinin içindeki köftelerin üzerine sık sık ellerinizin ucu ile su püskürtün ki kurumasın. Büyükçe bir tencerede su kaynatın içine tuz ve biraz limon tuzu koyun, kaynayan suyun içine köfteleri atın,iyice pişmesi için sık sık karıştırın, köfteler su yüzeyine çıkmaya başlayınca pişmiş demektir.Süzgeç içine süzdürün.
Başka bir tencerede sos için olan malzemeleri iyice kavurun içine köfteleri ilave edip azıcık su koyup çevirmeye devam edin ,köftelerin hepsinin içine sosun girdiğinden emin olunca ocağın altını kapatın üzerine bol maydanoz ve limon sıkın.
Afiyet Şeker olsun.

Sarımsaklı Köfte İçin Püf Noktaları:
* Bulgur ile köfte yaparken su çok önemlidir.Onunla yoğuracağınız için elinizin altında devamlı su olmalıdır.
* Sarımsaklı köfte bol yağlı olmalıdır.Bulgur çok yağ çeker.
* Üzerinene limon suyunu en son aşamada dökülmelidir.
OT KÖKÜNÜN ÜSTÜNDE BİTERMİŞ.


Hiç yorum yok: