23 Kasım 2009 Pazartesi

ÇİĞBÖREK (çibörek)


Malzemeler:
Hamuru için:
* 500 gr un
* Tuz
* Su

İçi İçin:
* 250 gr yağsız dana kıyma
* 2 orta boy soğan
* Tuz, karabiber
* Su

Yapılışı:
Hamuru için bütün malzemeler karıştırılarak yoğurulur. Hamur ne çok sert nede yumuşak olmalıdır. Hamur olunca üzeri örtülüp dinlendirilir. İçini hazırlarken soğan çok ince doğrandıktan sonra tuz ile ovulup içine kıyma ve karabiber konulup bir karışım elde edilir. Kıymanın içine bir miktar su konulur ki iç biraz sulu kalsın. Börek hazırlanırken kıyma suyunu çekerse üzerine biraz eklenmelidir.
Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır ve her beze yuvarlak açılıp içine kıyma konur. Büyükçe bir tencereye bol yağ konup kızdırılıp börekler tek tek içine atılarak kızartılır. Süzgeç içine çıkartılır. Ayran ile servis yapılır.
Afiyet şeker olsun.

NOT:
* Çiğ börek yaparken mutlaka yanınızda biri olsun, kızartmaya yardım etsin.
* Hamur avuç içinde iyice yoğurularak beze yapılmalıdır ve yoğurulmaya devam edilmelidir.
* Kıyma susuz olursa top top olur.
* Su koymazsanız kıymanın tadı börekte iyi olmaz.
* Kızartırken bol kızgın yağ olmalıdır.
* Mutlaka kızarınca süzgeçe çıkarın ki yağını bıraksın.
* Çiğ börek hamuruna yumurtada kırılır ama ben tercih etmem.
* Bezeler yuvarlak açılınca temiz bir defterin sayfalarında biriktirilebilir. Buradan alıp alıp içleyebilirsiniz.
* İçlenen börekler çok bekletilmeden hemen kızartılmalıdır, sulanabilir.
* Çiğbörek içine sadece karabiber konulur.
* Çiğböreğin içine soğanı rendelerseniz durdukça acısı çıkar bu durumda en iyi yöntem çok ince doğranmış olmasıdır.
* Çiğ börek yerken suları akmalıdır.
SERÇE BİLE ÇÖPÜ ÖLÇER YUTARMIŞ, KICIMDAN ÇIKACAKMI, ÇIKMIYACAKMI DİYE.

2 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Oo bayılırım ellerine sağlık...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkür ederim.Sevgi ile kalınnnnn