9 Kasım 2009 Pazartesi

Patates Kavurması (Dul Avrat Yemeği)


Malzemeler:
* 5 tane büyük boy patates
* 1 tane büyük soğan (yemeklik doğranmış)
* 2 yemek kaşığı tereyağ (sıvı yağ da olabilir)
* 1 yemek kaşığı salça
* Tuz, karabiber, pul biber
* Yarım demet kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Patatesler büyükçe bir tencerede bol suyla haşlanır(istenirse soyup doğranıp tuz koyarakta haşlanır). Patatesler soyulup küp küp doğranır. Başka bir tencerede soğan bol yağ içinde kavrulur. Salça ilave edilip bir kaç kez daha çevrilir, patatesler ilave edilip iyice kavrulur.Üzerine tuzu, karabiberi, pul biberi serpilir ve servis tabağına koyarken maydonaz ile servis yapılır.
Afiyet şeker olsun...


NOT: Bu yemek rahmetli annemin dul avrat yemeği ismini verdiği patates kavurmasıdır. Bu yemeğin rivayeti, dul kadınların evde ne malzeme ne de kocaları olmadığında, hemen yaptıkları ucuz ve pratik bir yemek olarak bilinmektedir. Rahmetli babam olmadığı günlerde, evimizde herzaman dul avrat yemeği olurdu. Bütün kardeşler bu yemeği çok severdik. Ve nedendir bilinmez babam hiç sevmezdi. Bu yemeği ortaya koyup ekmeğe katık yaparak yerdik. Dul avrat yemeğinin yağı ne kadar bol olursa o kadar lezzetli olur. Bol baharat çeşitleriyle lezzetine lezzet katabilirsiniz.
KIRKINDAN SONRA AZANI TENEŞİR PAKLAR.

2 yorum:

Selen dedi ki...

Bizim evde de rahmetli babam yapardi bu yemegi. Cok nadir girerdi mutfaga, girdiginde de ya bu yemegi yapardi, ya da bol sogali, pul biberli haslanmis yumurta salatasi. Anilari canlandirdi bu tarifiniz. Aramizdan ayrilan tum sevdiklerimizin ruhu sad olsun.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım çok çok teşekkür ederim.Sevgilerrrrr....