


* 2 kg bal kabağı
* 2,5 su bardağı toz şeker(isteğe göre artırılabilir)
* 1 su bardağı ceviz veya fındık (iri dövülmüş)
Yapılışı:
Kabak, dilimlenip soyulur ve çekirdekleri çıkarılıp iri iri doğranır.(pazarlarda doğranmış satılıyor, onları tercih edebilirsiniz, kabak doğramak zordur) Güzelce yıkandıktan sonra bir süzgeçte 1-2 saat süzülmesi sağlanır. Süzme işleminden sonra büyükçe bir tencereye, bir kat kabak, bir kat şeker dökülerek dizilir. Bir gece veya 8-9 saat ağzı kapatılıp bekletilir. Pişireceğimiz zaman fazla sulanmadıysa 1 fincan su konulabilir ama ben tercih etmiyorum. Tencere ocakta ağzı açılmadan 40-45 dk. pişirilir. İstenilirse fırında üzeri azıcık kızartılabilir. Soğuduktan sonra ceviz veya fındık ile servis yapılır. İstenilirse dokunmazsa kaymak ile de servis yapılır.
Afiyet şeker olsun....
NOT:
* Tencere dibinde fazla şerbet(şurup) kalırsa, tencerenin ağzı açık kaynatalıp şerbet koyulaştırılır.
* Şerbetin (şurup) koyulaşması için fırına da koyabilirsiniz.
* Dışı sert, içine toplu iğne batmıyacak şekildeki kabaklar makbuldür.
* Kabak rengi kırmızıya bakar olmalıdır.
* Mide ve bağırsaklar için çok faydalıdır.
* İçinde bol miktarda '' A '' vitamini vardır.
* '' A '' vitamini bağışıklımızı artırır, cildi güzelleştirir.
* Tatlı yapmaya elverişli kabaklar birkaç çeşittir.
* Çerkes kabağı (helvacı kabağıda denir)
* Bal kabağı
AĞIZ BİRLİĞİ YAPMAYABİLİRİZ. AMA NİYET BİRLİĞİ YAPABİLİRİZ.
2 yorum:
Merhabalar, Hayirli Bayramlar dilerim.
Bu yil yiyemedigim kabak tatlisini görünce hemen buraya yazayim dedim, ellerinize saglik, sevgiler....
Çok teşekkür ederim...
Yorum Gönder