19 Kasım 2009 Perşembe

İÇLİ KÖFTE

Malzemeler:

Köfte için:
* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2-3 su bardağı un
* 3-4 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon

İçi için:
* 500 gr orta yağlı koyun kıyması
* 5-6 tane büyükçe kuru soğan (robatta incecik doğranmış)
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* Yarım paketten biraz fazla margarin
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber

İçinin Yapılışı:
Soğanlar genişce bir tavada iyice yağın içinde kavrulur. Kıyma ilave edilip tekrar kavurmaya devam edilir. İçine maydanoz ve baharatlar konur ve altı kapatılır. İç harcın iyice donması saglanır. Gerekirse bir gece dolapta bekletilmelidir.

Köftenin yapılışı:
Bulgur, yumurta, irmik ve diğer malzemeler karıştırılır. Ilık su yardımıyla harç devamlı yoğurulur. Malzeme köfte yapılacak hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edilir. Köfte hamur kıvamına gelince avuç içi kadar koparılır. İçi oyulur içine donmuş kıyma konur ağız kısmı iyice el ile sıvazlanarak kapatılır. Bunlar yapılırken ılık su yanınızda olmalıdırki hamur elinize yapışırsa ellerinizi sık sık ıslamanız için. Yapılan köfteler kaynayan su içinde haşlanır. İstenilirse yağda kızartılır.

İçli Köfte için püf noktaları:
* İstenilirse içine yağsız iki kere çekilmiş kıyma konur.
* Ilık su köfte hamuru yapılırken yardımcınız olsun.

* Köfte hamuru çok yoğrulmalıdır.
* Köfte içi yağlı olmazsa çok lezzetli olmaz.(ısırdığınızda yağları akmalı)
* Haşlama suyuna birkaç tane limon tuzu atarsanız köfteleriniz parçalanmaz.
* İçli köfte yapmak biraz tecrübe ister.Sık sık denerseniz sonuça varırsınız.
* Köfte hamurunu avucunuzun içinde açarsanız kolaylık olur.
* Kimyon bulgurun gazını alır.
* Biber salçası daha güzel yakışır.


BİLEN BİLİR ,BİLMEYEN BİR TUTAM MERCİMEK SANIR.


2 yorum:

sibel dedi ki...

sizin mutfağınız tam bana göre harika görünüyorlar elinize sağlık

zeynep dedi ki...

hepsi harika görünüyor,bayılırım güney yemeklerine,ama gr yerine su bardağı gibi ölçüler olsa çok memnun olurum,ellerinize sağlık.