2 Kasım 2009 Pazartesi

FIRINDA SÜTLAÇ





Malzemeler:
* 1 kg süt
* 1/2 su bardağı pirinç (iyice yıkanmış olsun)
* 1,5 su bardağı toz şeker (arzuya göre miktari azaltabilir yada coğaltabilirsiniz)
* 1/2 çorba kaşığı pirinç unu veya nişaşta (katı severseniz 1 çorba kaşığıda olabilir.)
* 1 paket vanilya
* 1 yumurta sarısı üzeri için
* Azıcık tuz (bir fiske)
Yapılışı:
Ben pirincin vitamini ve nişaştası gitmesin diye pek haşlamam, arzuya göre biraz haşlanabilir. Sütü ocağa koyunca hemen pirinçleri koyun. İyice pişene kadar kaynatin. Pirinçler pişince şekeri ve azıcık tuzu ilave edin. Sütün üstü kaymaklanana kadar pişirin. Süt ve pirinç istenilen kıvama gelince baktınız sulu o zaman pirinç ununu ayrı bir kasede ezip üzerine biraz sütlaç karışımından koyup hemen sütlaca ilave edip devamlı karıştırıp. Vanilyasını koyup ocağın altını kapatın. Kaselere boşaltın sanırım 6 kase olur. Biraz soğumasını bekleyin. Diger tarafta tencerenin içinde 1 yemek kaşığısütlaç bırakın ki yumurtanın sarısını buna ilave edip, kaselerin üzerine 1 tatlı kaşığı dökün. Sütlaçlar biraz soğuyup yumurtayı ilave ettikten sonra fırın tepsisine dizin. Tepsinin içine bol miktarda su koyun (fırınin içinde tepsinin kenarından koyun, önce koyarsanız tepsiyi fırına koymaya zorlanırsınız) Fırınınızı 170 derecede ayarlayın üzeri yanmaya yakın olacak kıvama kadar pişirin. Çok tutarsanız sütlacınız lapa olur. Ayrıca pirinç unu veya nişaştayı iyi ayarlayamazsanız da lapa olur. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet şeker olsun.....

Fırın sütlacın püfü: İçine bir fiske tuz ve yumurtayı üzerine koyarken sütlaç ile karıştırarak konulmalı, sütlaç biraz soğumadan üzerine yumurtayı koymayın, kıvamına göre nişasta veya piriç unu ekleyin, asıl sütlaca bu unlar eklenmez. Pirincin nişaştası ile yapılır. Fırın sütlaçı Karadenizde Hamsiköyde yemistim ve sütünden olsa gerek tadi mukemmeldi. Inşallah sizde o tadı yakalarsınız.


NOT : Fırın sütlaç çok lezzetli olur. Yemesi çok güzeldir ve ayni zamanda da besleyicidir. Sütlaç yaparken ocak başından hiç ayrılmamalıdır. Zaten bütün yemekler ocak başından ayrılmadan pişirimelidir.

2 yorum:

nurşen dedi ki...

Fırın sütlaç,çoook sevdiğim sütlü tatlıların başında gelir.Ellerine sağlık,afiyet şeker olsun.
Sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürler canım.Yıllarca çok iyi yapamadığım bir tatlıdır.Artık iyi yaptığımı söylüyorlar.Sevgilerrrrr....