4 Kasım 2009 Çarşamba

DOMATESLİ PİLAV


Malzemeler:
* 2 su bardağı pilavlık pirinç (bardak ağzına kadar)
* 2 yemek kaşığı teryağ (tepeleme)
* 2 Domates (rendelenmiş olacak)
* 2 su bardağı (dolu dolu)
* Tuz
* Azıcık şeker (bir fiske)
* Bir kaç damla limon

Yapılışı :
Pirinç 1 saat bol sıcak su ve bol tuz ile ıslatılır. Pilav tenceresi içine tereyağ ve domates rendesi konularak iyice kavrulur ve pirinçler ilave edilerek kavrulmaya devam edilir(pirincin renginin saydamlaşması lazım). Pirinç kavrulunca tuz, şeker ve su ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır. Pirinçler suyunu iyice çekene kadar pişirilir, sonra da altı kapatılır. Birkaç damla limon sıkılıp, ağzına kağıt havlu kapatılır. Tencere sofra bezine sarılır ve servis yapılana kadar bekletilir. Servis yapılırken karabiber serpilerek servis yapılır.
Afiyet şeker olsun......

PİLAV İÇİN PÜF NOKTALARI :
* Pilavlık pirincin taneleri iri olmalıdır.
* İyi bir pilav için su ölçü nispeti çok önemlidir.
* Pirinçin su kaldırma nispeti iyi bilinmelidir.
* Pilavlara etsuyu ilavesi çok yakışır.
* Domatesli pilavlar diğer pilavlara göre daha az su kaldırır.
* Pilavlara konulan şeker ve limon parlaklık ve taneleştirmeyi sağlar.
* İyi bir pilav iyi dinlenmelidir.
* Pilav dinlenmeden karıştırılmamalıdır.
* Dinlenen pilavı karıştırırken tahta kaşık sapı ile tel tel karıştırmalıdır. Yoksa hamur olur.
* İstenilirse kaynayan suyada pirinç salınarak pilav yapılır.
* Suya pirinç salınarak yapılan pilavların yağı sonradan yakılarak konur.
* Pilavlarınızın yağı az gelirse üzerine yağ yakabilirsiniz.

Hiç yorum yok: