28 Ocak 2010 Perşembe

Mercimekli Haşhaşlı börek


Malzemeler:



* 4 tane yufka

* 3 su bardağı yeşil mercimek* 2 büyük kuru soğan(incecik kıyılmış)

* 2 yemek kaşığı krem şeklindeki haşhaş

* 1 tane margarin

* 1 yumurta (üzerine sürmek için)

* Susam, çörek otu (üzeri için)

* Tuz, karabiber

Yapılışı: Akşamdan ıslanmış mercimekler bol su ile bir tencere ile ocağa konur ve içine kıyılmış soğanlar, tuz ve karabiber ilave edilerek suyu iyice çekene ve mercimekler pişene kadar pişirilir. Suyu biterse ilave edebilirsiniz ancak mercimeklerin biraz pelteleşmesi lazım. Diğer tarafta margarin, ezilmiş haşhaşla karıştırılarak eritilir. Yufka tezgaha tamamen açılır yufkanın tam yarısına margarinli haşhaş bir fırça yardımıyla bolca sürülür ve yufkanın diğer yarısı üzerine kapatıldıktan sonra o tarafta yine malzeme ile yağlanır. Yufka eşit olarak altıya üçgen şeklinde kesilir. Her üçgenin ucuna bolca mercimekli harçtan bir kaşık konur ve sigara böreği gibi sarılır. Yufkaların hepsi bitince buzdolabında bir gece bekletilir. Pişirileceği zaman üzerine yumurta sarısı, susam ve çörekotu eklenebilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Afiyet Şeker Olsun.......

* Bu böreği sevgili kardeşim Seyhan'dan öğrenmiştim.
* Daha sonraki yıllarda o kadar çok yapmışım ki benim böreğim oldu. Herkes bu börekle beni anmaya başladı ve beni görenin aklına mercimekli börek gelirdi. Mercimekli böreğimin hasretle tarifini bekleyen arkadaşlarıma ve ELİF' e sevgi ile gönderiyorum.


NOT:
* Margarin olarak tereyağ tadında olan bir margarin tercih ediyorum.
* Krem şeklindeki haşhaş(çekilmiş haşhaş) marketlerde bulunuyor.
* Börekleri uzun süre dondurucuda saklayıp, buzları açılınca pişirebilirsiniz.
* Böreğinizi baklava yufkası ile de yapabilirsiniz.
* Aynı yöntemle iç harcını değiştirebilirsiniz.
* Bu börek Afyonluların yaptıkları mercimekli katmer böreğin taklididir.
* Mercimeğin faydaları saymakla bitmez.
* Mercimek bitkisel protein kaynağıdır.
* Haftada birgün mutlaka mercimek tüketilmelidir.
* Türk mutfağında mercimek çok değişik şekillerde tüketiliyor.
* Ispanak, bulgur ve kabakta, pilav ve böreklerde kullanılabilir.


BİLEN BİLİR BİLMEYEN BİR AVUÇ MERCİMEK SANIRLAR

5 yorum:

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Selamlar arkadaşım, hayırlı cumalar, çok ilginç bir tarif, mercimeğin lezzeti malum bu lezzet börekle birleşince sonucu tahmin edebiliyorum.Sevgiyle sağlıcakla kalınız.

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Benı ben den aldın MAŞALLAH ellerıne sağlık çok güzel görünüyor..
Sevgilerle..

Newbahar dedi ki...

Yeşil mercimeği severim ama börekte başka oluyor lezzeti. Eşim Afyonlu ve Afyonlular yeşil mercimekle bükme adını verdikleri böreği çok yaparlar. Tabi mecburen bende öğrendim:)
Hamurunu kendileri hazırlıyorlar ve açıp her katına haşhaşlı yağ sürüyorlar. Fazlaca yağlı oluyor ama piştiğinde çıtır çıtır.
Teşekkürler

casminella dedi ki...

Ankara'da yaşadığım yıllarda bir yer vardı, her şeyi mercimekli yaparlardı, mercimekli baklava bile yemişliğim vardır (tadı fena değildi). Ellerinize sağlık...

bilge dedi ki...

mercimeğin her türlüsünü severim ellerinize sağlık baktıkça kalkıp börek yapasım geldi sevgi ve selamlar...