11 Ocak 2010 Pazartesi

Erişte Makarna

Malzemeler:
* 1 kase ev eriştesi
* 2,5 kase haşlamak için su
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* Tuz

Yapılışı: Tencerenin dibinde tereyağ eritilip, üzerine su ve tuz koyarak pilav gibi suyunu çekene kadar pişirilir. Dibinin iyice kızarması için ocak üstünde biraz fazla tutulur. Tabak yardımı ile ters çevirilerek servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun.


NOT:
*
Erişte' nin üstüne peynir rendeleyebilirsiniz.
* Domates sosu koyabilirsiniz.
* Kıyma konulabilir.
* Erişte bol yumurtalı yapıldığı için çok lezzetlidir.
* Köylerde erişte kesmek bir imecedir.
* Erişte kesmek biraz maharet gerektirir.
* Erişte kesildikten sonra hep beraber yenir.
* Erişte ile ilgili türkülerde belki vardır.
* Erişte kesen bıcak çok keskin olmalıdır.
* Eriştenin unu mutlaka Çorum unu olmalıdır (bence).
* Eriştenin yumurtası bol olmalıdır.
* Erişteye yumurta başı yumurta kabuğu kadar su konur.
* Bazı yörelerde hiç su koymazlar.
* Anadolu'da her evde el yapımı erişte bulunur.
* Marketlerde ev yapımı erişte satıyorlar (inşallah).
* Şehir festivallerinde ev yapımı eriştede bol bol satılmalıdır.
* Güvendiğiniz erişteyi almanızı öneririm.
* Ben erişteyi sade tercih ederim.


KUL KAHRINI ÇEKER, EL SEYRİNE BAKAR.

16 yorum:

zizim bizim dedi ki...

erişteye bayılırım, sunuş biçiminiz çok hoş. not kısmınızı ilgiyle takip ediyorum. elinize sağlık :)

İnci Yemek dedi ki...

Erişteyi çok severim çok güzel hazırlamış vede anlatmışsınız:)
ellerinize gönlünüze sağlık.
kocaman sevgiler..

guguk kuşu dedi ki...

erişteye bayılırım. bizim orda (boluda) keş tereyağında pembeleştirilir, sonra dövülmüş ceviz bu yağ keş karışımına katılır. eriştenin bir kısmı tepsiye dökülür üstüne hazırlanan içten dökülür. tekrar erişte konur ve tekrar iç konur. (keş: kurutulmuş yoğurt kalıbı gibi bişey rendelenerek kullanılır).

GÜLSÜM dedi ki...

HARİKA Bİ YÖNTEM HİÇ DENEMEMİŞTİM KIZARTARAK DİBİNİ.... TEŞEKKÜRLER...

tatlilar gülcandan dedi ki...

Canim ellerine saglik

paşakızı mutfakta dedi ki...

Merhaba canım ..Blogumda ödülünüz var.uğrarmısınız..Ellerinize sağlık..Sunum harika..Sevgiler..

lezzet sefasi dedi ki...

Eriste kilerimin olmazsa olmazlarindan.firsat buldukce keserim.Corbasi pilavi firinda herhaliyl;e severek tuketiriz.
Sizin tarifde deyisik olmus ellerien saglik.

SEVGİ dedi ki...

ellerine sağlık. harika görünüyor. makarnayı çok severim, ama erişteye bayılırım. hele böyle daha soğumadan içine köy peyniri atıcaksın.. allahhh.. yemede dur sonra..

nane şekeri dedi ki...

hemen deneyeyim, damak tadıma çok uygun :) bu arada senin tarifleri göre göre mutfağa girip yemekler pişiresim geliyor, sonra gezip tozmak da istiyorum seçim yaparken sancı çekiyorum...vs...vs...

:)

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

hımm çok severim erişteyi hele üzerine fındık serperek bayılarak yerim :)))
ellerine saglık

Esra dedi ki...

Bizim evdede vazgeçilmezlerin arasındadır erişte elerine sağlık..

Hilalland dedi ki...

Bloguma ve mutfağıma hoşgeldiniz. Elinize sağlık hilal

Eylem dedi ki...

özellikle çorum unu olmalıdır demişsin acaba çorum unu farklımı?merak ettimde.ellerine saglık.

annemineli dedi ki...

Canım arkadaşlarım; ziyaretinize ve erişte kardeşliğine çok çok teşekkür ederim.İnandım ki herkes
erişteciiiiiiSevgi ve saygılarrrr.

Adsız dedi ki...

Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.

Adsız dedi ki...

Çorum unu daha kaliteli ve sarıdır daha kıvamlıdır.