14 Temmuz 2014 Pazartesi

TAZE BÖRÜLCEYİ ÜÇ FARKLI ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ


Malzemeler:
* 1 kg Taze börülce

Salata İçin Malzemeler:
* 250 gr börülce
* 4-5 diş sarımsak
* 1-2 limon suyu
* 1 kahve fincanı zeytinyağ
* Tuz
* Haşlamak için su ve tencere

Yoğurtlu Salata İçin Malzemeler:
* 250 gr börülce
* 1 kase yoğurt
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* 1 kahve fincanı zeytinyağ
* 1 çay kaşığı pul kırmızı biber
* Tuz

Zeytinyağlı Yemeği İçin Malzemeler:
* 500 gr börülce
* 1 tane kuru soğan
* 1 -2 yemek kaşığı zeytinyağ
* 5-6 diş sarımsak
* 1-2 tane yeşil biber
* 1 tane kırmızı biber
* 1 tane kesme şeker
* 2 tane domates
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* Tuz


Salatanın Yapılışı:
* Taze börülceleri yıkayın ve süzdürün
* Börülcelerin uçlarını kesin ( ben mutfak makası kesip doğruyorum)
* Mutfak makası ile çok kolay ayıklanıyor

* Börülcelerin sadece uç kısımlarını kesin
* Kılçıkları varsa çıkarın
* Taneleri ise taneleri çıkarın

* Geniş bir tencereye tuz ve su koyun kaynamaya bırakın

* Kaynayan suya börülceleri atın

* 10-15 dakika haşlayın
* Haşlanma sırasında köpükleri alın
* Haşlama derecesini çatalla kontrol edebilirsiniz
* Ben fazla yumuşak sevmen biraz diri kalmasını tercih ederim
 * Başka bir yerde soyulmuş sarımsakları ve tuzu havana koyun
 * Sarımsakları tuz ile iyice dövün

* Zeytinyağ ilave edin iyice çırpın
* Limonu ilave edin ve çırpın

* Haşlanan börülceleri süzün ve soğuk suya tutun

* Salatanın sosunu iyice özleştirin

* Börülcelerin üzerine dökün karıştırın
* Hatta elinizle biraz karıştırın

* Servis tabağına koyun
* Domates ile süsleyin


* Biraz bekletin
* Servis yapın
* Afiyet Olsun..

* Lezzetine doyamazsınız.


Yoğurtlu Salatanın yapılışı:
 * Yukarıda anlattığım gibi börülceleri ayıklayın
* Börülceleri uzun uzun kullanın
* Haşlayın, süzün
* Başka tarafta sarımsakları tuzla dövün

* Yoğurda sarımsakları karıştırın iyice çırpın

* Uzun uzun haşlanmış ve süzülmüş börülceleri servis tabağına alın

 * Üzerine sarımsaklı yoğurdu uçları açık kalacak şekilde dökün

* Başka bir kapta pul biber ve yağı çırpın

* Servis tabağındaki yoğurtlu börülcenin üzerine dökün
* Hemen servis yapın
* Afiyet olsun..


Zeytinyağlı BörülceYapımı:



* Zeytinyağlı yemeklere koyacağımız bütün malzemeleri hazırlayın
* Yemeklik doğranmış soğan
* Doğranmış börülce
* Doğranmış domates
* Sarımsak
* Biberleri doğrayın

* Malzemeleri tamamladıktan sonra soğanı zeytinyağ içinde kavurun
* Diğer bütün malzemeleri üzerine ilave edin
* Tencere içinde 5 dk. kavurun
* Tuzunu,şekeri ilave edin


* Kavrulan sebzelere üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edin ocağın kapağını kapatın
* Kaynayınca ocağın altını kısın
* Yavaş ateşte en az 1 saat pişirin
* Düdüklü kullanırsanız daha az sürede pişer
* Tencerede su azalırsa az az sıcak su ekleyin

* Yemek pişince altını kapatın
* Tencerenin kapağını açmayın
* Soğuduktan sonra açın
* Hatta soğuduktan sonra buzdolabına koyun 1-2 saat bekletin
* Zeytinyağlı yemekler durunca daha lezzetlenir.
* Servis yapın
* Afiyet Olsun

* Sizlere üç çeşit taze börülce ile yapılan lezzetler sundum..

ÇOCUĞUN YEDİĞİ HELAL, GİYDİĞİ HARAMDIR.

2 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

Bende haftasonu tazecik börülcelerden bol domatesli,sarmısaklısını yaptımm..Çok nefis oldu..tam mevsimi kaçırmamak lazım..ellerinize sağlık..

Tugba Rakunt dedi ki...

Resimler o kadar iyi olmuş ki.Hiç denemedim ama bu resimler ve anlatımla İstanbul'a dönünce hemen yapacağım.Ellerinize sağlık.