26 Temmuz 2014 Cumartesi
KOLAY BAYRAM BAKLAVASININ TARİFİ VE YAPIMI
Malzemeler:
* 4 yumurta sarısı ( bir tane yumurta akı )
* 1 paket margarin (250 gr)
* 1 su bardağı yoğurt
*1 paket kabartma tozu
*4 yemek kaşığı sirke
* 1 kg. kadar elenmiş un
* Bir çimdik tuz
Hamur Açmak İçin:
* 1 kg buğday nişastası
İçi İçin:
* 1 kg kadar orta incelikte dövülmüş ceviz
Üzeri İçin:
* 750 gr kızgın kadar tereyağ
Şerbeti İçin:
* 1,5 kg su
* 2 kg toz şeker
* Yarım limon suyu
Yapılışı: Bütün malzemeyi yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline getirin, hamuru pürüzsüz
olacak şekilde 30 dk. yoğurun yoğurulan hamuru 30 dk. dinlendirin, dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük bezeler yapın,
Her bezeyi nişasta yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın, 15 veya 18 tane hamuru aralarına bolca nişasta koyarak üst üste koyun nişasta yardımıyla hamuru tepsinizin büyüklüğünde açın, yağlanmış fırın tepsisine yayın her koyduğunuz kata bolca ceviz serpin, diğer hamur bezelerini aynı şekilde 15 veya 18 kat olarak açın bu işlemi 4 kat veya 5 kat yapın, baklavayı baklava dilimi şeklinde kesin kesme işlemi bitince kızdırılan tereyağını üzerine yavaş yavaş her tarafına dökün,
180 derecede önceden ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişirin.Önceden kaynatılan ılık şerbeti soğuk baklavaya yavaş yavaş dökün.şerbeti çekince servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Evde baklava yapmanın bu kadar kolay olacağını hiç tahmin etmezdim.
* Baklava yapmayı geç yayınladım, ama daha iyi anlatayım dedim.
* Baklava yapmanın en önemli püf noktalarını madde madde yazacağım.
1- İyi bir hamur yoğurun
2- Hamuru dinlendirin.
3- Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırın ( yaklaşık 35-40 beze)
4- Hamuru açarken nişasta kullanın
6- Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın
7- Açılan hamurları 10 veya 15 kat üst üste koyun
8-Her kata bolca nişasta serpin
9- Üst üste konulan hamurları nişasta yardımı ile tepsinizin büyüklüğünde açın
10-Açtığınız katlı hamuru tepsiye yayın ve üzerine ceviz dökün.
11- Bütün hamurlara aynı işlemi yapın.
12- Baklavayı kesmek beceri ister resimlerde nasıl kesildiğini gösterdim
13-.İşlem bitince üzerine tereyağını kızdırın dökün.
14- Kızgın tereyağını her tarafa ve kenarlara eşit dökün.
15- Fırınınız iyi tanıyın ve baklavayı çıtır çıtır pişirin.
16- Baklava soğuk şerbet ılık dökülecek.
17- Şerbeti kaynatırken ineceğine yakın limonu ilave edin.
18- Şerbet en az 10 dk. kaynamalıdır.
19- Şerbeti ocağa koyunca 3-4 dk.iyice karıştırın
20- Şerbetin kıvamı koyuca olmalıdır.
21- Şerbete bir çimdik tuz koymak şekerlenmeyi önler
22- Baklava yapmak yürek istiyor.
Baklavaya yavaş yavaş tereyağını veriyoruz.
Dilimlenmesi bitmiş baklava
.Baklava kesmek büyük bir maharet gerektiriyor.
DARI UNUNDAN BAKLAVA, İNCİR AĞACINDAN OKLAVA OLMAZ.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder