Malzemeler:
* 2 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 su bardağı köftelik bulgur veya simit bulgur
* 2,5 su bardağı su
* 1 büyük kuru soğan
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 limonun suyu
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı acı biber salçası
* 1 küçük domates rendesi
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* 1 demet ince kıyılmış yeşil soğan
* 1 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 taze nane(tercihe göre)
* Karabiber, pul biber , kimyon
* Tuz
****Mercimekli köfteyi iki şekilde yapıyorum****
Yapılışı:
1. şekil :
* Büyükçe bir tencere içinde soğanları salça ile yağ içinde iyice kavurun
* Tencereye sırayla
* Mercimekler yıkayın,tuzu ve suyu ilave edin.
* Ocağın üzerinde suyunu çekene kadar mercimeği pişirin
* Suyu az gelirse üzerine sıcak su ilave edin.
* Mercimek soğan ve yağla pişince üzerine baharatları koyun.
* Kapağını kapatın soğumasını bekleyin.
*Daha sonra geniş bir kapta yeşillikleri ,limonu ve domates rendesi ,sarımsağı ilave edin yoğurun.
* Elle sıkılarak şekil verin.
* Turşu ve marulla servis yapın.
*Afiyet Olsun...
2. şekil:
* Mercimekleri su ile ocakta ezilene kadar iyice pişirin.
* Geniş bir kapta bulgurun üstüne dökün kapağı kapatın.
* Şişmesini bekleyin
*.Diğer tarafta yağ içinde soğanları iyice kavurun
* Şişen bulgurun üzerine yağlı soğanı dökün.
* Ellerinizle iyice yoğurun
* Sakız gibi olunca içine kalan bütün malzemeleri ilave edin
* El ile sıkarak şekil verin.
* Turşu ve marulla servis yapılır.
* Afiyet Olsun...
NOT:
* Her iki şekilde de mercimeklerin iyice pişmesi gerekir.
* Yağının bol olması gerekir.Bulgur çok yağı sever ve çok çeker.
* Tarifteki bütün malzemeler tercihinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Doğu Anadolu da köftelik bulgurun incesi olan simit ile de yapılabilir.
* Mercimek kırmızı yerine sarıda olabilir.
* Bazı yerlerde yeşil mercimekle de bu köfteyi yapıyorlar.
* Sarımsak mercimekli köfteye konmayabilir.Ben yakıştırıyorum.
* Bulgurun çok çeşitli köfteleri ve yemekleri mevcuttur
* Biber salçasını domates salçası ile karıştırarak koyarsanız daha lezzetli oluyor.
*Mercimekli köfte çok iyi yoğrulmalıdır
* Mercimekli köfte çok iyi yoğrulmalıdır
* Çok lezzetli bir bulgur köftesidir.,
* Tuzu,baharatı ve yağ miktarları size kalmıştır.
* İçine koyacağınız yeşillik çeşitleri zevkinize kalmıştır.
* İstediğiniz yöntemle yapabilirsiniz.
* Resimlerle ben 1. yapılma şeklini anlattım.
* Mercimekli köfte yapmayan kalmasın.
* Aynı köfteyi patatesle yapabilirsiniz.
NAMERT SOFRASINA, MERT GİDİLMEZ.
2 yorum:
Ellerinize sağlık.
Ellerinize sağlık Zehra Hanım, çok güzel görünüyor eminim tadı da bir o kadar güzel olmuştur.
Yorum Gönder