15 Kasım 2013 Cuma

OVMAÇ ÇORBASI (KASTAMONU YÖRESİ)


Malzemeler:

Hamuru İçin:
* 1 kase beyaz un
* 1 yumurta
* Tuz

Çorba malzemesi:
* 1 tane çok ince kıyılmış kuru soğan
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 /2 yemek kaşığı salça
* 1 tane domates rendesi
* 5-6 diş iyi dövülmüş sarımsak
* 1 avuç kıyma
* Tuz,karabiber, kuru nane, pul biber
* 1-2 litre et suyu veya normal su 

Üzeri İçin:
* 1-2 kaşık çırpılmış yoğurt

Yapılışı: Unu geniş bir tepside içine tuz ve yumurtayı kırın ve bulgur bulgur olana kadar yoğurun, un az olursa un ilave edin, çorba yapacağınız tencerede soğanları yağ içinde pembe olana kadar kavurun, üzerine kıymayı 
koyun kavurun,salçayı ve domates rendesini ilave edin yine kavurun üzerine bolca et suyu koyun ve kaynamaya bırakın kaynayan çorbaya dövülmüş sarımsakları ilave edin, yoğurulan hamur parçalarını yavaş yavaş dökün bir taraftan karıştırın, hamurun tamamını koymadan çorbayı kaynamaya bırakın 10 dk. kaynatın üzerine kuru nane ve baharatları koyun, yerken yoğurt ilave edin..
Afiyet Şeker Olsun..

NOT:
* Kastamonu yöresine ait lezzetli ve besleyici bir çorbadır.
* Anadolu'da pek çok yörede yapılmaktadır.
* İsteyen tavuk eti ve tavuk suyuyla yapabilir.
* Baharat ve tuz miktarları size kalmıştır.

* Sarımsağı bol olduğu zaman daha lezzetli oluyor.
* Domates yoksa sadece salça ile yapabilirsiniz.
* Unu isterseniz sade su ve tuzla yapabilirsiniz.
* 1 yumurta ile yaparsanız aldığı kadar un konulur.
* Yumurtayı un ile bulgur bulgur olana kadar yoğurun(resimdeki gibi)

* Unu ilave ederken bir elinizle çorbayı devamlı karıştırın.
* Hamurlar pişince çorbanın altını kapatın.
* Üzerini istediğiniz şekilde baharatla süsleyin..

* Kıymasız yapılabilir.
* Et suyu yoksa et su tabletleri ile yapılabilir.
* Lezzetli çok besleyici bir çorbadır.
* İsterseniz sarımsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz.
* Bazı yörelerde Uvmaç çorbası deniliyormuş..











ABDAL DÜĞÜNDEN ÇOCUK OYUNDAN USANMAZ.




2 yorum:

neseersoy dedi ki...

havalar soğudumu değişik çorbalar yapmak güzel oluyor , bu güzel tarifi yakın zamanda deneyeceğim , ellerinize sağlık , sevgiler :-)

Pembe Tatlar dedi ki...

Çorbanın her çeşdine bayılırım:)
Biraz zahmetlide olsa kesinlikle değer ellerine sağlık canım :)