Malzemeler:
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
*1/2 çay bardağı yoğurt
* Yarım paket yaş maya veya 1 tatlı kaşığı kuru maya
* 1 su bardağı ılık su
* 1 tane kesme şeker
* Tuz
* Aldığı kadar beyaz un
İçi için:
* 250 gr kıyma
* 1 tane rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış kuru soğan
* Tuz
* Karabiber
Sosu İçin:
* 1,5 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı ketçap
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 su bardağı veya daha fazla su
* Tuz
* kuru nane, pul biber
Yoğurt Sosu için:
* 1 kg çırpılmış yoğurt
* 3-4 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz
Kızartmak için:
* Bol sıvı yağ veya zeytinyağı
* Büyükçe bir kızartma tenceresi
* Yağını almak için bolca kağıt havlu
Yapılışı: Öncelikle maya,su,yağ,,yoğurt tuz ve un ile kulak memesinden biraz yumuşak hamuru yoğurun, mayalanması için üzerini örtün bekletin( yaklaşık 1 saat) Hamur mayalanırken iç malzemesini karıştırın, yoğurdu sarımsakla çırpın, bir tavada salçaları ve suyu karıştırın yağ içinde kavurun bir kenarda bekletin.Mayalanan hamuru ikiye bölün, her parçayı oklava ile büyükçe açın yarısına iç koyun kalan yarım hamuru üzerine kapatın çay bardağı ağzı ile yuvarlak kesin , bol kızgın yağda puf puf kızartın, kağıt havlu üzerine çıkarın, yağını bırakan mantıların üzerine bolca yoğur ve sos dökün sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Kayseri yöresine ait bir mantıdır.
* Hamurun mayalanması çok önemlidir.
* Hamurun mayalanmasını anlamak için,hamurun iki kat olması gerekir veya parmağınızı batırınca eski şeklini alması gerekir.
* Çay bardağı ile kesin, büyük isteyen daha büyük bardak ile kesebilirsiniz.
* Üzerine isterseniz domates sosu dökebilirsiniz.
* Kıymaya isteyen soğan koymayabilir.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* İsteyen açmadan küçük parçalar halinde iç koyarak elinizde yuvarlak şekli vererek kapatır.
* Kıymaya koyulacak baharat sizlere kalmıştır.
* Tuz miktarı size kalmıştır.
* Mayalanma süresini 1 saatten az tutmayın,mayanın tam gelmesi gerekir.
ACELE YÜRÜYEN YOLDA KALIR.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* İsteyen açmadan küçük parçalar halinde iç koyarak elinizde yuvarlak şekli vererek kapatır.
* Kıymaya koyulacak baharat sizlere kalmıştır.
* Tuz miktarı size kalmıştır.
* Mayalanma süresini 1 saatten az tutmayın,mayanın tam gelmesi gerekir.
ACELE YÜRÜYEN YOLDA KALIR.
2 yorum:
Çok güzel bir tarif
Mantıyı çok severim bu şekilde denicem
Ellerinize sağlık
Sevgiler:)
Kalorisi bol olsa da harika bir lezzet sevgiler...
Yorum Gönder