4 Kasım 2013 Pazartesi

ÇİREŞ ÇORBASI (BİTLİS-AHLAT YÖRESİ)


Malzemeler:
* 500 gr parçalı koyun eti
* 1 kase buğday (akşamdan ıslatılmış)
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 tane ince doğranmış kuru soğan
* Tuz, baharat
* 1 büyük kase veya 1kg kadar Çireş otu

Yapılışı: Bitlis yöresinde yetişen Çireş isimli ot ilavesi ile yapılan lezzetli ve besleyici çorbayı yapmak için öncelikle otları yıkayın ve orta boy doğrayın, Büyük bir tencerede yağ ile soğanları pembeleşene kadar kavurun etleri koyun  kavurun salçasını ilave edin üzerine bolca sıcak su koyun kaynatın kaynamaya  sırasında içine buğdayları koyun, buğdaylar ve etler pişmeye başlayınca içine otları,tuzu ve baharatları koyun iyice pişince sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..

PÜFLER:
* Bu çorba Bitlis taraflarında yetişen çireş otu ile yapılmaktadır.
* Çireş otu bulamayan ıspanak veya pazı ile yapabilir.
* Yağ,tuz,salça ve baharat miktarları size kalmıştır.

* Çorba çok lezzetli ve besleyicidir.
* Etlerin pişmesi için koyun veya kuzu eti tercih etin.
* İsteyen kemiksiz etle yapabilir.

*  Mevsiminde toplayıp derin dondurucuda saklıyabilirsiniz.
*  Ben size derin dondurucudan çıkmış çireş otu resmi bastım.
* Çorbaya bol çireş otu konmalıdır.
* İsteyen acı biber ekleyebilir.
* İsteyen yerken üzerine sarımsaklı yoğurt konulabilir.
* İsteyen üzerine tekrar yağ kızdırıp dökebilir.

ALLAH ÇAM İSTEYENE ÇAM, MUM İSTEYENE MUM VERİR.

Hiç yorum yok: