29 Haziran 2014 Pazar

RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZ TATLISI GÜLAÇ ÇEŞİTLERİ ,YAPILIŞI VE TARİFİ

 Malzemeler:
* 1 paket güllaç
* 2 litre kaynamış soğutulmuş süt
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık

Süslemek İçin:
* Toz tarçın
* Hindistan cevizi
* Nar tanesi veya taneli meyveler

Yapılışı:
* Güllaç yapraklarını paketinden çıkarın

* Ceviz veya fındığı robotta parçalayın yada dövün

* Sütü ve şekeri çok sıcak olmayacak şekilde ısıtın ( parmağınızı batırın yanmacak derecede olsun))

* Güllaç yapraklarını mutfak makası veya elinizle ikiye kesin

* Güllaç yapraklarını büyük çalışmak daha zor olur.

* Geniş ve derin bir kabın içine ılık sütün birazını dökün
* Bittikçe süt ilave edin

* Yarım güllaç yapraklarını süte batırın yapraklar yumuşayınca istediğiniz şekilde tatlıyı yapın

1- Kalıpta Muhallebili Güllaç yapımı:

* Kalıba ıslanmış güllaç yapraklarını tek tek dizin

* Ortasına muhallebi doldurun
 * Üzerini güllaç yaprakları ile kapatın

* Üzerine biraz süt dökün

* Kalıbı streç ile kaplayın ve dolapta 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkarın , ters çevirerek tabağa koyun
* Üzerini dövülmüş meyve taneleri,ceviz ve tarçın ile süsleyin

1- Tepside Normal Güllaç Yapılışı:

* Islanan güllaç yapraklarını kat kat tepsiye yayın
 * Fazla kalın olmasın

*Arasına bolca ceviz veya fındık serpin

* Şeker miktarını azaltıp artırabilirsiniz.

 *Üzerini tekrar güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* 3-4 saat dolapta bekletin
* Üzerini süsleyin dilim dilim keserek servis yapın

3- Fincanda içi Cevizle Doldurulmuş Güllaç Yapımı:

* Büyük bir çay fincanına ıslanmış güllaç yapraklarını koyun
* Ortasına bolca ceviz doldurun

* Cevizlerin üzerini güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* Üzerini streçleyin
* Buzdolabında 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkınca fincanı ters çevirin tabağa koyun
* Üzerini süsleyin ve servis yapın

4- Sarma Güllaç Tatlısının Yapılışı:

* Islatılmış çeyrek güllaç yapraklarını bir tepsi koyun ( 2 kat yeter)

* Arasına ceviz koyun

* Kenarlarını kıvırın ve sarın

* Sarılmış güllaçları kabınıza dizin

* Üzerine biraz süt dökün
* Üzerini streçleyin
* Buzdolabında 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkarın üzerini süsleyin
* Servis yapın

Klasik tepsiye dizilerek yapılan güllaç

* İstediğiniz şekilde süsleyin

İçi ceviz dolgulu güllaç

 * Muhallebili güllacın iç görüntüsü


Sarma yapılan güllaç






İçi muhallebili güllaç

1 yorum:

lezzetiharikalarmutfagi dedi ki...

En sevdiğim tatlıdır, her çeşidini yapmışsınız maşAllah, ellerinize sağlık :)