* 1 paket güllaç
* 2 litre kaynamış soğutulmuş süt
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
Süslemek İçin:
* Toz tarçın
* Hindistan cevizi
* Nar tanesi veya taneli meyveler
Yapılışı:
* Güllaç yapraklarını paketinden çıkarın
* Ceviz veya fındığı robotta parçalayın yada dövün
* Sütü ve şekeri çok sıcak olmayacak şekilde ısıtın ( parmağınızı batırın yanmacak derecede olsun))
* Güllaç yapraklarını mutfak makası veya elinizle ikiye kesin
* Güllaç yapraklarını büyük çalışmak daha zor olur.
* Geniş ve derin bir kabın içine ılık sütün birazını dökün
* Bittikçe süt ilave edin
* Yarım güllaç yapraklarını süte batırın yapraklar yumuşayınca istediğiniz şekilde tatlıyı yapın
1- Kalıpta Muhallebili Güllaç yapımı:
* Kalıba ıslanmış güllaç yapraklarını tek tek dizin
* Ortasına muhallebi doldurun
* Üzerini güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* Kalıbı streç ile kaplayın ve dolapta 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkarın , ters çevirerek tabağa koyun
* Üzerini dövülmüş meyve taneleri,ceviz ve tarçın ile süsleyin
1- Tepside Normal Güllaç Yapılışı:
* Islanan güllaç yapraklarını kat kat tepsiye yayın
* Fazla kalın olmasın
*Arasına bolca ceviz veya fındık serpin
* Şeker miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
*Üzerini tekrar güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* 3-4 saat dolapta bekletin
* Üzerini süsleyin dilim dilim keserek servis yapın
3- Fincanda içi Cevizle Doldurulmuş Güllaç Yapımı:
* Büyük bir çay fincanına ıslanmış güllaç yapraklarını koyun
* Ortasına bolca ceviz doldurun
* Cevizlerin üzerini güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* Üzerini streçleyin
* Buzdolabında 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkınca fincanı ters çevirin tabağa koyun
* Üzerini süsleyin ve servis yapın
4- Sarma Güllaç Tatlısının Yapılışı:
* Islatılmış çeyrek güllaç yapraklarını bir tepsi koyun ( 2 kat yeter)
* Arasına ceviz koyun
* Kenarlarını kıvırın ve sarın
* Sarılmış güllaçları kabınıza dizin
* Üzerine biraz süt dökün
* Üzerini streçleyin
* Buzdolabında 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkarın üzerini süsleyin
* Servis yapın
Klasik tepsiye dizilerek yapılan güllaç
* İstediğiniz şekilde süsleyin
İçi ceviz dolgulu güllaç
Sarma yapılan güllaç
İçi muhallebili güllaç
1 yorum:
En sevdiğim tatlıdır, her çeşidini yapmışsınız maşAllah, ellerinize sağlık :)
Yorum Gönder