24 Haziran 2014 Salı

RAMAZAN İÇİN KURU YUFKADAN TATLI BÖREK YAPILIŞI VE TARİFİ (KARADENİZ YÖRESİ)


* Malzemeler:
* 10 tane kuru yufka ( Marketlerde ve pazarlarda var)
* 3 yemek kaşığı tereyağ
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* Büyük bir kase dövülmüş ceviz veya fındık

Şerbeti İçin:
* 6 su bardağı su
* 6 su bardağı toz şeker
* 1-2 damla limon suyu

Yapılışı:
* Büyük bir tencereye şerbet için şeker ve su koyun 30 dk. kaynatın
* Kaynayınca limon suyu koyun
* 2 dk. daha kaynatın
* Şerbeti soğumaya bırakın

* Fırın tepsisini tezgaha koyun

* Sıvı yağ ile bolca yağlayın

* Kuru yufkaları paketinden çıkarın

* Kuru yufkaları ikiye kırın

* Musluğun altında tek tek ıslatın
* Ne çok ne de az ıslatın
* Yağlanmış tepsiye dizmeye başlayın

* Elinizle fazla bastırmadan düzenleyin

* 2-3 kat olacak şekilde dizin

* Yağı tencere içinde eritin
* Zeytinyağını ilave edin
* Kızgın yağdan ıslanmış dizilmiş yufkanın üzerine 2 kaşık yayarak dökün

* Yağı ocakta kızdırın

* Ara katlara 3 kere dövülmüş ceviz veya fındığı bolca dökün

* Bu işlemi bütün yufkalar bitene kadar devam edin

* Karadeniz yöresinin geleneksel tatlısıdır.
* Ramazanlarda çok sık yapılır.

* Yufkalar bitince en üst katı yayın


* Üzerine bolca yağ dökün
* Yağı çok iyi ayarlayın ki en üst kata kalsın.
* Yağ miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz


* Böreği keskin bir bıçakla  dörde kesin
* Artı işareti gibi kesin


* 180 derecede ısıtılmış fırına koyun

* 30-35 dk.da alt üst kızarana kadar pişirin
* Fırından çıkan börek sıcak ise şerbet soğuk olmalıdır.
* Şeker miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.


* Şerbeti dökülen böreği biraz bekletin
* İsteyen dondurma ile ikram edebilirsiniz.
* Dilim dilim servis yapın
* Afiyet Olsun..

KAZMA ELİN KUYUSUNU, KAZARLAR KUYUNU

Hiç yorum yok: