28 Haziran 2014 Cumartesi

RAMAZANDA KOMPOSTO MI? HOŞAF MI?



 Ramazanın en önemli besin kaynağı komposto ve hoşaf

KOMPOSTO: Taze meyvelerle şekerin kaynatılarak yapıldığı serinletici içecektir.

HOŞAF        : Kuru meyvelerle şekerin kaynatılarak yapıldığı serinletici içecektir.

Komposto  Malzemeleri:
* 1 kğ istediğiniz yıkanmış ve doğranmış taze meyve
* 2,5 litre su
* 750 gr toz şeker
* Kabuk tarçın
* Tane karanfil

Hoşaf Malzemeleri:
* 500 gr istediğiniz yıkanmış ve doğranmış kuru meyve
* 1,5 litre su
* 500 gr toz şeker
* Kabuk tarçın
* Tane karanfil

Komposto ve Hoşafın Yapılışı:
* Büyük bir tencereye hoşaf veya komposto için su koyun
* İçine şekeri koyun
* Ocağın üzerinde kaynamaya bırakın
* Şeker erimeye başlayınca kuru veya taze meyveleri içine atın
* Kaynayan suyun içindeki meyveler çatlayana kadar pişirin
* İçine isterseniz kabuk tarçın ve karanfil tanesi atın
* Meyveler pişince altını kapatın
* Soğuduktan sonra servis yapın


NOT:
* Komposto yapmak için mutlaka taze ve fazla olgun olmayan meyveleri tercih edin
* Komposto için şekeri kendiniz ayarlayın
* İçine isterseniz kabuk tarçın ve karanfil tanesi atabilirsiniz
* İstediğiniz meyveden komposto yapabilirsiniz
* Bazı meyveleri tane olarak bazılarını soyarak ve dilimleyerek yapın
* Vişne, kiraz, çilek gibi meyveler taneli yapılır
* Kayısı,erik gibi meyvelerin çekirdekleri çıkarılarak yapılır
* Elma,şeftali gibi meyveler soyulup doğranarak yapılır.
* Hoşaf için kurutulmuş bütün meyveler kullanılır.
* Genellikle hoşaf kışın, komposto yazın yapılır.
* Meyve ve şeker miktarları size kalmıştır.
* Bol meyveli komposto ve hoşaf daha besleyici olur.
*Özellikle ramazan ayında sahurda ve iftarda çok tercih edilir.


SAÇ KIVAMA GELDİ HAMUR BİTTİ, EV KIVAMA GELDİ ÖMÜR BİTTİ.

Hiç yorum yok: