12 Ekim 2013 Cumartesi

GÜL VARAK TATLISI (BURSA YÖRESİ)


Malzemeler:

Hamur İçin:
* 1 kg elenmiş un
* 1/2 çay kaşığı tuz
*  4 su bardağı su

Hamuru Açmak İçin:
* 1 kase nişasta

Üzeri İçin:
* 250 gr kaymak
* 250 gr esmer toz şeker
* Kuru erik veya çeşitli meyve kuruları
* Hindistan cevizi, tarçın,file badem,fındık,ceviz
*- Çeşitli reçeller,bal,pekmez gibi...

Yapılışı: Unu,tuzu karıştırın su ilave ederek iyice yoğurarak hamur haline getirin, hamuru 30 dakika ıslak bez veya streç içinde dinlendirin, dinlenen hamuru küçük bezelere ayırın, her bezeyi nişasta ve oklava yardımı ile 25 cm büyüklüğünde yuvarlak yuvarlak açın, açılan her yufkayı ister saçta,ister tavada veya 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin, sıcak sıcak katlayın ve içine ve üzerine istediğiniz malzemeden koyarak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..

NOT:
* Bursa yöresinde yapılan Gülvarak tatlısı çok eski yıllara dayanan bir geçmişi vardır.
* Star Tv.Soframız proğramında yaptığım tatlıdır.
* Tatlı hem kolay hem çok lezzetlidir.
* Üzerine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.
* Aslı kuru erik,şeker ve pekmez konularak yapılır.
* Yufkalar ince açılırsa daha lezzetli olur.
* Açmak için nişasta yardımcı olur.
* Hamuru çok iyi yoğurun en az 15 dk.
* Beze yaparken elinizde iyice yuvarlayın.
* Hamuru mutlaka dinlendirin.

TÜKÜRÜKLE GELEN BİR YELLENME İLE GİDER.

1 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

İsmide,kendide çok orjinal.Hiç duymamıştım..Süper bir tatlı olmuş,ellerinize sağlık.