27 Ekim 2013 Pazar

SULU KÖFTE ( SİVAS YÖRESİ)


Malzemeler:

Köfte İçin:
* 500 gr yağsız dana kıyma
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1 yumurta
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz,karabiber,pul biber, kırmızı biber


Sos Suyu İçin:
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* Tuz
* Yeterince su

Yapılışı: Köfte malzemelerini geniş bir tepsi içinde sakız gibi olana kadar iyice yoğurun , yoğrulan kıyma hamurundan küçük parçalar koparın ve misket gibi yuvarlayın, kıyma bitene kadar küçük köfteleri yapın.
Diğer tarafta büyük bir tencere yağı koyun kızdırın,salçayı ve kuru naneyi ekleyin biraz daha kavurun, üzerine bolca su doldurun, kaynayınca bütün köfteleri içine atın köfteler pişene kadar kaynatın tuzunu kontrol edin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Sivas yöresine ve Anadolu da pek çok yerde yapılan bir köftedir.
* Bazı yörelerde suyuna bir avuç dolmalık pirinç atılır.
* Ben pirinç atıyorum.
* Bulgur köftesinin en önemli özelliği çok iyi yoğrulmalıdır.
* Köftelerin büyüklükleri eşit olmalıdır.
* Hepsi misket büyüklüğünde olursa daha iyi oluyor.


* İsteyen üzerine naneyi koyabilir.
* İsteyen üzerine naneli tereyağ yakabilir.
*Tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Yağ miktarı ve çeşidi size kalmıştır.


.* Köfteye koyacağınız soğan çok ince kıyılmalıdır.
* Soğanı rendeleyebilirsiniz.
* Ben köftenin suyuna biraz limon sıkıyorum.
* Köfte suyuna atılan pirinç suyunu daha lezzetli yapıyor.


* Bazı yörelerde kıymaya biraz un ekliyorlar.
* Kıyma yağsız olursa köfteler daha kolay yuvarlanıyor.
* Yağsız kıyma ile yapılan köfteler kaynarken daha sıkı kalıyor.,
* Köfte yaparken yanınıza su alın, ellerinizi batırarak yuvarlamayı yapın.



OTUZ İKİ DİŞTEN ÇIKAN, OTUZ İKİ MAHALLEYE YAYILIR.

1 yorum:

Ilhan Ucer dedi ki...

Benzerini ben de yapıyorum. Bulgur yerine pirinç koyarak. Hemen bulgurla deneyeceğim. Bazen de terbiyeli yapılıyor. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.