4 Mart 2013 Pazartesi

YENİ BİR HİKAYE ( DAMLA SAKIZI- MASTİHA)


DAMLA SAKIZI BİTKİSİ

Damla Sakızı Kullanımı ve üretimi çok eski çağlardan bu yana yapılmakta insanlar sağlık,lezzet ve bir çok nedenden damla sakızı kullanmaktadırlar.En bilinen ürünü kahveye verdiği lezzet ile damla sakızlı kahvedir. Çağlara dayanan tarihi ile, Homeros'un doğum yerlerinden biri olduğu rivayet edilen ve Ege Deniz'inin kuzeyini süsleyen küçük bir cevher olan Chios (Sakız Adası) ziyaretçilerini büyüleyen gizli bir silaha sahiptir. 


Sakız ağacının yetiştirilmesi için ayrı bir yöntem kullanılır. Yetişkin bir sakız ağacının yere yakın gövdesinin dallarından uygun olanı, altına içi toprak dolu bir kova konulur ve ağaç dalı ana ağaçtan kopartılmadan bu toprak içine batırılır. Dal burada kök salıp, filiz verip gelişme gösterince tek başına yaşayacağına karar verilip ana gövdeden ayrılarak müstakil köklü bir fide olarak büyüyeceği toprağa dikiliyor. Ülkemizde sakız ağaçlarına en çok Çeşme Yarımadası’nda özellikte 200 ağaçlık küçük bir sakız ağacı korusu bulunan Alaçatı’da rastlanıyor. 

Yaprağını dökmediği ve etrafı kirletmediği için gerek koku, gerekse estetik görünümü ile asil bir ağaç olan sakız ağaçlarını birçok yazlık evin bahçesinde de görmek mümkün. Ilıman geçen Ege ve Akdeniz iklimini, kireçtaşlı toprakları sevip, yetişen sakız ağaçlarından ürün verenleri sadece Sakız Adasının Güney yamaçları ve Çeşme Yarımadasında yetişiyor.
Nemsiz, bol rüzgârlı sıcak hava, kireçli kırmızı topraklı zemin, düzenli yağış alan ortam sakız ağacı yetiştiriciliği için ideal sayılıyor. Dileğimiz bu şartlara sahip olan ticari üretim yapılmayan Çeşme yarımadasını sakız ağaçları ile donatıp daha fazla ürün almak. 



Sevgili blog yazarı arkadaşlarım damla sakızı hakkında sizlere biraz bilgi vermiş oluyorum, Damla sakızı (Mastiha) ile tatlılar, yemekler ve kurabiyeler yapacağım.



Damla Sakızının Sağlığa Faydaları

 
1 - Göğüs hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
2 - Böbreğe çok yararlıdır.
3 - İdrar söktürücü özelliği vardır.
4 - Cinsi organları kuvvetlendirir.
5 - Karaciğer için tavsiye edilir.
6 - Soğuktan kaynaklanan dalak ağrılarına iyi gelir.
7 - Felçli hastalar için iyi bir şifa kaynağıdır.
8 - Yakısı saçkırana iyi gelir.



5 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

Tşk ederim arkadaşım

Nilgün Komar dedi ki...

bilgi için teşekkür ederim.. muck..

Böğürtlen Taneleri dedi ki...

Teşekkürler bilgiler için damla sakızına bayılırım tariflerini bekliyorum.

tülin dedi ki...

Aromasını çok severim. Damla sakızlı tavuk göğsü çocukluğumun tadıdır.
Teşekkürker.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkür ederim..sevgiler..