28 Mart 2013 Perşembe

DEMİR TATLISI (ERZURUM YÖRESİ)

 Malzemeler:
* 4 yumurta
* 4 yemek kaşığı tepeleme nişasta
* 1,5 su bardağı su
* 2 su bardağı elenmiş un
* 1/2 paket kabartma tozu
* Bir fiske tuz

Şerbeti İçin:
* 4 su bardağı toz şeker
* 5 su bardağı su
* 1/2 limon suyu

Kızartmak İçin:
* Büyükçe bir tencere
* Bol sıvı yağ
* Demir kalıplar
 Yapılışı: İlk önce şerbetini kaynatın ve soğumaya bırakın ,hamur malzemelerini iyice karıştırın krepten daha koyu bir kıvama getirin, diğer tarafta yağı tencere ile birlikte ocağa koyun ısınmaya başlasın, yağın ısındığını anlamak için içine bir parça hamur atın yukarı çıkıyorsa yağ kızmış demektir.Demir kalıbı kızgın yağın içine boş olarak batırın demirin ısınmasını sağlayın, demir kalıbı hamura batırın hemen kızgın yağa sokun 3-4 saniye sonra demir kalıbı sallayarak çıkarın, kızarmasını bekleyin çıkan hamurları soğutun ve ılık şerbet içine atın ve çıkarıp üzerini süsleyerek servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..
 NOT:
* Erzurum ve civarına ait yöresel bir tatlıdır.
* Kızartma deyince vazgeçmeyin çok hafif bir tatlıdır.
* Demir kalıplar özel olarak yapılıyor.
* İnternette demir kalıplar satılıyor.
* Kalıpları artık demirden yapmıyorlar.
* Eski yıllarda demir olduğundan adını bu demir kalıplardan almıştır.
* Çeşitli şekillerde kalıp vardır.
* Kalıpların yeni olması hamurun yapışmasına neden olur.
* Yapışmayı önlemek için çataldan yardım alabilirsiniz.
* Tatlı yapmaya başlamadan mutlaka sıcak yağ içinde kalıbın ısınması gerekir.
* Kalıp ne sıcak ne de soğuk olmalıdır.
* Sık sık boşken yağa batırmalıdır.
* Tatlıyı yaptıktan sonra demir kalıbı sakın yıkamayın 
* Soğuduktan sonra bir poşette saklayın.
* Demir yeni iken bir kez yıkayın.
* Tatlıyı şerbete atıp hemen çıkarmalıdır, tatlının özelliği kıtır kıtır olmasıdır.
* Tatlının özelliği şerbeti çekmemesidir.
* Tatlıyı buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
* Şerbetlemeden daha fazla saklayabilirsiniz..
* Tatlıyı şerbetlemeden üzerine pudra şekeri ile servis yapabilirsiniz.
* İsteyen yarım ölçü ile yapabilirsiniz.
* Üzerini istediğiniz malzeme ile süsleyebilirsiniz.



ÇOK BİLEN ÇOK ŞEYE DİKKAT EDER.

6 yorum:

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Tatlı nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

hatice avcı dedi ki...

Bu nasıl bir lezzet böyle ellerinize sağlık çok canım çekti valla yapmalım ama kalıbım yok sevgiler:))

Burcin Toprakçıoğlu dedi ki...

Yöresel bir tat harika olmuş ve aynı zamanda tehlikeli lezzetlerden

Sohbet dedi ki...

harika bir tarif olmuş teşekürler...

Hayattan Azıcık dedi ki...

Merhabalar her sene yaptığım ''Ben Buldum'' etkinliğini bu sene de 17 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında yapmaya karar verdim. Mutfakta kendi başımıza kaldığımızda bir sürü tarif buluyoruz. Sizin de kendinize ait tarifleriniz varsa ve bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

http://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html

Sevgiler...

demir tatlısı dedi ki...

https://demirtatlisikalibi.blogspot.com.tr

kalıp bulmak isteyenler yukardaki adresi tavsiye edrim