1 Mayıs 2014 Perşembe

SARIMSAKLI KÖFTENİN YAPILIŞI VE TARİFİ ( GÜNEY VE GÜNEY DOĞU BÖLGESİ)


Malzemeler:

Köftesi için:

* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2 su bardağı un
* 1 yemek kaşığı nişasta
* 2 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon, karabiber, pul biber
* Ilık su





Sosu için:
* 7-8 tane dövülmüş sarımsak
* 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
* 1 domates rendesi
* 2 çay bardağı sıvı yağ
* Pul biber
* 3-4 tane limon tuzu(sosun içine konacak)
* Yarım demet kıyılmış maydanoz
* İnce kıyılmış yeşil soğan
* 1 limonun suyu(üzerine dökülecek)



Haşlamak İçin:

* Büyük bir tencere
* Bol su
* 1-2 tane limon tuzu (haşlama suyuna atılacak)



Köftenin yapılışı:
* Bulguru geniş bir yoğurma kabına boşaltın
* Üzerine tuzunu ve baharatlarını koyun
* Bulguru 3 su bardağı ılık su ile ıslatın
* Üzerine bir kapak kapatın dinlensin ( veya şişsin)
* Dinlenen bulguru köftelik bütün malzemeyi ilave edin
* Su yardımı ile yarım saat kadar sakız gibi olana kadar yoğurun
* Yoğrulan hamurdan uzun uzun silindir şeklinde parçalar alın
* Uzun parçalardan misket büyüklüğünde parçalar kopartın
* Her parçayı elinizde yuvarlak yapın
* Her yuvarlağın ortasına basın
* Bütün hamuru bu şekilde yaparak bitirin.



Köftelerin Pişirilmesi:
* Büyük bir tencere bolca su koyun
* İçine tuz ve bir kaç tane limon tuzu atın
* Su kaynamaya başlayınca yapılan köfteleri içine atın
* Kaynayan su içinde köfteler suyun üzerine çıkınca
* Köfteler pişmiş demektir.
* Köfteleri süzün 


Sosun Yapılışı:
* Köfteleri haşladığınız tencerenin içine yağı dökün ve ocağın üzerine koyun ve altını açın
* Kızan yağın içine dövülmüş sarımsakları ve salçayı koyun
* Salçayı iyice kavurun
* Domatesleri tercihe göre koyun
* Salçanın üzerine köfteleri koyun bir kaç kez karıştırın ve ocağın altını kapatın
* Köftelerin üzerine maydanoz ve limon suyu koyun ve servis yapın.



NOT:
* Sarımsaklı köfte Güney ve Güney doğu bölgelerimizde çok sevilen yöresel yemektir.
* Bazı yörelerde fellah köftesi, maden köftesi gibi isimler alır.
* Sarımsaklı köftenin en önemli püf noktası köfte hamurunun çok iyi yoğurulmasıdır.


* Sarımsaklı köfte soğuk ve sıcak olarak tüketilebilir.
* Kalabalıkla yapılan yardımlaşma ile daha kolay yapılır.
* Resimlerde tek köftelerin nasıl yapıldığını gösterdim.
* İsteyen hamuruna salça koyabilir isteyen koymaz.
* Tuz, baharat, sarımsak ve yağ miktarları size kalmıştır.
* Salça miktarı ve domates ilave etmek size kalmıştır.

* Köfteler elinizin içinde yusyuvarlak hale gelmelidir.
* Yuvarlak hale gelen gelen köftelere parmağınızla küçük çukurlar yapın
* Bu çukurlar köftenin daha kolay pişmesini ve yağın oralara girmesini sağlar.


* Bol su içinde kaynayan su içinde haşlayın.
* Kaynayan köfteler su üzerine çıkınca piştiğinin göstergesidir.

* Köfte hamurunu ve köfteleri yaparken elinizi devamlı su ile ıslatın.
* Yanınızda bir kap içinde su bulundurun.
* Köfteler çoğalınca ara sıra üzerine su serpin.
* Köfteler dolapda kapalı kap içinde bekletebilirsiniz.
* Köfte durunca daha lezzetlenir.
* İsteyen köfteleri yaparak sossuz halde dorıuncuda saklayabilir.

BİR YOL BUL, YA DA YOL AÇ, YA DA YOLDAN ÇEKİL.

2 yorum:

Hanhildem h dedi ki...

Off harika... denemek isterim ama cesaretim yok. Elinize sağlık:)

Makbule Abalı dedi ki...

Resimlerle destekleyerek aşama aşama çok detaylı bir tarif vermişsiniz.
Bir şey dikkatimi çekti; bir yemek kaşığı nişasta ekleniyor. Belki farklı bir bilgi, buralarda nişasta eklenmez. Daha yumuşak olması için mi acaba?
Derin dondurucuya konmadan önce bir tepside dondurulup sonra buzdolabı poşetine konursa yapışmıyor.
Teşekkürler.