28 Şubat 2014 Cuma

ETLİ EBEGÜMECİ SARMASI (ANADOLU)


Malzemeler:

Dolma İçi Malzemesi:
* 30-35 tane iri ebegümeci yaprağı
* 300 gr yağlı kıyma
* 1 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 çay bardağı pilavlık bulgur
* 1 fincan dolmalık pirinç
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı salça
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz,dereotu ve taze nane
* 1 çay kaşığı kuru nane
* Tuz, baharat çeşitleri



Ebegümeci Yaprakları için:
* 1 litre kaynamış su
* Tuz


 Üzeri İçin:
* 1/2 yemek kaşığı tereyağ,
* 1 yemek kaşığı salça veya domates suyu
* 1 su bardağı sıcak su
* Tuız


Yapılışı: Yıkanmış ve saplarından ayrılmış ebegümeci yapraklarını sıcak su içinde yarım dakika tutun çıkarın ve süzün diğer bir yerde dolma harcı malzemelerini iyice karıştırın yaprakları tezgaha açın şekildeki gibi sarın, tencereye dizin üzerine salçayı,yağı,tuzu ve suyu ilave edin 30 dk. kadar pişirin. Biraz ılıyınca yoğurt ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Ebegümecinin büyük yaprakları sarmak için çok uygundur.
* Yaprakları fazla sıcak tutmayın zaten çok ince yapıya sahiptir.
* Saplarını tencerenin altına koyun güzel bir ekşilik katıyor.
* Yağ,tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.


* Dolma veya sarmalar yağlı olduğunda daha lezzetli oluyor.
* Dolmanın üzerine yağ koymak dolmayı daha lezzetli yapıyor.
* Ebegümecinin şimdi tam mevsimi.
* Asma yaprağı gibi saracaksınız.


* Topladığınız yaprakları çok iyi yıkayın.
* Hatta sirkeli suda bekletin
* Üzerine isteyen salça koymadan sade su koyabilir.
* Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pişirin.


* Dolmaların üzerine dolma kapağı veya düz bir tabak koyarak pişirin
* Yeşillik koymak istemiyebilirsiniz.
* Karabiber,pul biber ve kuru nane çok yakışıyor.
* Hazmı asma yaprağından daha kolaydır.


ADAMIN YERE BAKANINDAN, SUYUN SESSİZ AKANINDAN KORK.

1 yorum:

moon dedi ki...

sıkça yaptığım bir yemek, datça da yaşadığım için, ebegümeci bulmak çok kolay oluyor, gerçekten lezzetli olur.