9 Şubat 2014 Pazar

ZEYTİYAĞLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI (EGE BÖLGESİ)


Malzemeler:
* 10-12 tane kabak çiçeği
* 1 çay bardağı dolmalık pirinç
* 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 15 dal ince kıyılmış maydanoz
* 15 dal kıyılmış dereotu
* 5-6 dal kıyılmış taze nane
* 1 çay kaşığı kuru nane
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 tane küp şeker veya 1 çay kaşığı toz şeker
* Tuz


Yapılışı: Kabak çiçeklerinin içindeki yeşil kısmı alın, yıkayın bir kenarda süzülmesini sağlayın, diğer tarafta zeytinyağını bir tencere içine dökün ve ocağın altını yakın, tencereye doğranmış kuru soğanları koyun ve iyice kavurun, üzerine yıkanmış pirinci koyun ve kavurun baharatlarını ilave edin ve 1 çay bardağı su koyun ve pişmesini sağlayın altını kapatın yeşillikleri koyun ve karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın dinlendirin, dinlenen dolma harcını kabak çiçeklerinin ağzını açın ve 1 tatlı kaşığı kadar doldurun, tencereye yerleştirin kısık ateşte 30 dk. kadar pişirin, pişen dolmanın altını kapatın soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Ege yöresinin en önemli yemeklerindendir.
* Kabak çiçeğini bulmak her zaman kolay olmuyor.
* Marketimde paket içinde tazecik kabak çiçeklerini görünce hemen yaptım.
* Paket içinde 12 tane vardı.
* Fiatı 5,90 gibiydi.


* Ben biraz içini fazla doldurmuşum.
* İsteyen salça koymadan yapabilir.
* Yağ,tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Yeşillik miktarları tercihi size kalmıştır.
* İsteyen kuş üzümü ve dolmalık fıstık koyabilir.
* İsteyen salça koymayabilir.


* Dolmayı bir gece bekletince daha lezzetli olur.
* İsteyen içine limon sıkabilir veya yerken ilave edebilir.
* Yemeği fazla pişirmeyin çiçekler çok narin parçalanabilir.
* Pişerken çiçeklerin üzerine bir tabak koyarak pişirebilirsiniz.



ADAM BİLDİM EŞEĞİ, ALTINA SERDİM DÖŞEĞİ.

3 yorum:

bilge dedi ki...

Ellerine sağlık. Pek de güzel olmuşlar. Biz de ailecek çok severiz. Sevgiler.

rana sultan dedi ki...

Annecigim yapar bunu .mevsiminde alir doldurur sonra dondurucuya atar ve biz gelince cikarir ve pisirir.himm cok guzel olur ellerine saglik

SİHİRLİ OKLAVA dedi ki...

Ellerinize sağlık.Hiç yeme fırsatım olmadı.Buralarda çok rastladığımız birşey olmadığından sanırım.Erdek'te yaşarken pazarda satılırdı ama yapmayı bilmediğimden hiç denemedim.
Ama çok güzel görünüyor :)